News

Serbia dă semne că se pregăteşte de război. Armata a plasat tunuri şi obuziere la graniţa cu Kosovo

Situaţia din Kosovo devine din ce în ce mai explozivă. Armata sârbă a amplasat de-a lungul graniţei mai multe piese de artilerie
26.12.2022 | 16:58
Serbia da semne ca se pregateste de razboi Armata a plasat tunuri si obuziere la granita cu Kosovo
Tensiuni în creştere în Kosovo Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Armata Sârbă a amplasat luni mai multe tunuri și obuziere cu rază lungă de acțiune în apropierea trecerii administrative din Jarinje, adică la granița cu Kosovo, scrie Nova.rs.

Sârbii protestează de 16 zile în Kosovo

Amplasarea artileriei în zona de frontieră a avut loc după ce Milan Mojsilovic, șeful Statului Major Principal al Armatei Sârbe, a mers de urgență la Raška, duminică seară.

ADVERTISEMENT

“Sarcinile date Forțelor Armate Sârbe vor fi pe deplin implementate și realizate ca atare. Situația din teren este complicată, complexă, necesită prezența Forțelor Armate Sârbe de-a lungul liniei administrative”, a declarat acesta.

Încă de duminică seara, şeful Statului Major al Armatei Sârbe a propus desfăşurarea de trupe la graniţa cu Kosovo. Asta după ce s-au auzit focuri de armă în apropierea unei patrule a misiunii KFOR a NATO în oraşul Zubin Potok din nordul Kosovo, unde locuitorii sârbi blochează drumurile de 16 zile.

ADVERTISEMENT

Presa kosovară scrie că împușcăturile au avut loc atunci când “forțele speciale ale poliției kosovare au încercat să îndepărteze baricadele” pe unul dintre drumurile locale din municipiul Zubin Potok.

Pe de altă parte, unii martori susțin că localnicii sârbi i-au atacat pe membrii forțelor internaționale, iar KFOR a confirmat ulterior doar împușcăturile au avut locc în apropierea patrulei sale, dar nu și că soldaţii ar fi fost atacaţi.

ADVERTISEMENT

Sute de etnici sârbi menţin, din 10 decembrie, în nordul Kosovo, baraje în semn de protest faţă de arestarea unui fost poliţist sârb, paralizând astfel circulaţia către două posturi de frontieră cu Serbia.

La începutul lui noiembrie, sute de poliţişti etnici sârbi, integraţi în poliţia kosovară, dar şi judecători, procurori şi alţi funcţionari au demisionat în masă, în semn de protest faţă de o decizie controversată – suspendată ulterior de către Guvernul de la Priştina – de a le interzice etnicilor sârbi care tăiesc în Kosovo să folosească numere de înmatriculare emise de Serbia.

ADVERTISEMENT