Sport

Serbia joacă tare după expulzarea lui Novak Djokovic! Guvernul a pus capăt proiectelor miniere ale unui concern australiano-britanic

Guvernul Serbiei a abandonat, la cinci zile după expulzarea lui Novak Djokovic, planurile de construire a unei mine de jadarit, care urma să fie controlată de un concern australiano-britanic.
21.01.2022 | 12:20
Serbia joaca tare dupa expulzarea lui Novak Djokovic Guvernul a pus capat proiectelor miniere ale unui concern australianobritanic
ADVERTISEMENT

Scandalul cauzat de expulzarea lui Novak Djokovic din Australia, eveniment care a avut loc duminică, 16 ianuarie, este departe de a se încheia. Jucătorul a luat decizia să dea în judecată Guvernul Australiei și să ceară daune de două ori mai mari decât premiul pe care l-ar fi încasat dacă și-ar fi apărat titlul la Australian Open.

Guvernul sârb a abandonat planurile de construire a unei mine

Dar asta nu este tot. Autorităţile sârbe au abandonat planurile de construire a unei controversate mine de jadarit, care conţine litiu, a declarat joi premierul Ana Brnabic, în timpul unui discurs televizat.

ADVERTISEMENT

Respectiva mină urma să fie construită de Rio Tinto, un concern australiano-britanic. „Am îndeplinit toate cerințele formulate de apărătorii mediului și am pus capăt Rio Tinto în Republica Serbia”, a declarat premierul Ana Brnabic în timpul unui discurs televizat.

Totul despre acest proiect este încheiat”, a adăugat ea, referindu-se la mina care urma să fie construită în vestul Serbiei.

ADVERTISEMENT

Critici dure ale activiștilor de mediu din cauza proiectelor miniere

Această schimbare de atitudine a guvernului vine cu doar câteva luni înaintea posibilelor alegeri naționale, iar administrația președintelui Aleksandar Vucic vine în sprijinul alegătorilor în urma unei serii de proteste majore, informează france24.com.

În momentul în care oficialitățile sârbe au luat decizia să se permită construirea respectivei mine, Guvernul a fost criticat dur de activiștii de mediu pentru că ar fi închis ochii la potențialele daune declanșate de proiectele concerului australiano-britanic.

ADVERTISEMENT

Ca urmare, timp de câteva săptămâni drumurile principale din întreaga Serbie au fost ocupate de mii de oameni, care au protestat vizavi de gestionarea de către guvern a proiectului Rio Tinto.

Concernul australiano-britanic dorea să construiască mina în vestul Serbiei

Vaste zăcăminte de litiu – o componentă cheie pentru bateriile de mașini electrice – se găsesc în jurul orașului Loznica, din vestul țării, unde compania australiano-britanică a cumpărat o bucată mare de teren și aștepta acordul Guvernului sârb pentru a începe exploatarea.

ADVERTISEMENT

Rio Tinto a descoperit rezervele de litiu în regiunea respectivă în 2004. Compania intenționa să investească 2,4 miliarde de dolari (2,12 miliarde de euro) în proiect. Criticii proiectului au acuzat, însă, guvernul lui Vucic că a deschis calea pentru alocarea ilegală de terenuri și că a îndepărtat preocupările de mediu.

Guvernul este pregătit pentru orice potențial proces al concernului australiano-britanic

La începutul săptămânii, Ana Brnabic a declarat că guvernul este pregătit pentru orice potențial proces al lui Rio Tinto legat de anularea proiectului, iar joi a precizat că oficialii sârbi „nu au semnat niciodată contracte” cu Rio Tinto.

Chiar și cu aceste anunțuri, activiștii de mediu au cerut celor care se opun construirii minei să iasă în continuare în stradă, până când guvernul va interzice toate viitoarele proiecte de exploatare a litiului din țară. „Încă un pas! Suntem aproape!”, a scris pe Twitter liderul protestului Savo Manojlovic.

Duminica trecută, pe 17 ianuarie, judecătorii Curții Federale a Australiei au decis, în unanimitate, că Novak Djokovic a pierdut apelul şi va fi expulzat din Australia. Astfel, sârbul participă la Australian Open 2022 și i s-a interzis intrarea în țară pentru 3 ani.

ADVERTISEMENT