Dintre cele opt decese suspecte, jumătate sunt legate de compania de stat Gazprom și de subsidiarele sale, în timp ce alt două sunt asociate cu Lukoil, cea mai mare companie privată din domeniul energetic rus, scrie CNN.
Compania Lukoil s-a pronunțat împotriva războiului din Ucraina și a cerut încetarea conflictului. În această săptămână, agenția de presă de stat a Rusiei, TASS, a anunțat că președintele consiliului de administrație al Lukoil, Ravil Maganov, a murit după ce ar fi căzut de la fereastră unui spital din Moscova. Lukoil a confirmat decesul însă în comunicatul dat publicității nu se face nicio referire la vreo cădere. Compania susține că Maganov „s-a stins în urme unei boli grave”.
Un alt manager de top al Lukoil, Aleksandr Subotin, a fost găsit mort în apropierea Moscovei, în luna mai, după o vizită pe care ar fi făcut-o unui șaman, relata TASS. Agenția preciza că autoritățile au fost alertate întrucât Subotin era inconștient, din cauza insuficienței cardiace.
Însă primul deces suspect printre oligarhii ruși în acest an este cel al lui Leonid Șulman, șeful secției de transport de la Gazprom Invest. Acesta a fost găsit mort pe 30 ianuarie 2022 în satul Leninski, unde avea o casă de vacanță, în apropierea orașului Sankt Petersburg. RIA Novosti relata că autoritățile suspectau o sinucidere întrucât au găsit la fața locului un bilet de adio.
La numai o lună, pe 25 februarie, în același sat, un alt înalt responsabil de la Gazprom a fost găsit mort în garajul său. Este vorba de Aleksandr Tiulakov, iar Novaia Gazeta susținea că este vorba tot de o sinucidere.
Alți doi oameni de afaceri cu legături cu Gazprom au murit în aprilie, decesele fiind considerate ca suspecte. Un fost vicepreședinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, a fost găsit mort în apartamentul său din Moscova, unde au mai fost descoperite și cadavrele soției și fiicei lui. Prima ipoteză a poliției ruse este că Avaev le-ar fi ucis înainte să-și pună capăt vieții.
Igor Volobuev, și el fost vicepreședinte al Gazprombank, recent mutat în Ucraina, afirma că nu crede în ipoteza sinuciderii. „Treaba lui era să gestioneze bankingul privat, adică să discute cu clienții VIP. Se ocupa de foarte mulți bani. Nu cred că s-a sinucis. Cred că știa ceva ce presupunea un fel de risc”, spunea Volobuev.
O zi mai târziu, pe 19 aprilie, Serghei Protosenia, fost director la producătorul de gaz Novatek, aflată parția în proprietatea Gazprom, a fost găsit mort în casa sa din Lloret de Mar, o localitate din apropierea Barcelonei. Trupurile soției și fiicei au fost găsite în interiorul casei, cu semne de violență, în timp cadavrul omului de afaceri a fost găsit în grădină. Poliția catalană a conchis că Prosenia le-a ucis pe cele două femei, după care s-a sinucis, concluzia anchetei fiind contestată de către fiul omului de afaceri.
Pe 28 februarie, Mihail Watford, un miliardar rus cu origini ucrainene, a fost găsit mort în casa sa din Surrey, Marea Britanie. Poliția engleză susține că nu se poate vorbi de un deces suspect.
De asemenea, pe 23 martie, au fost decoperite cadavrele omului de afaceri Vasili Melnikov, ale soției și celor doi copii, în vârstă de 10, respectiv 4 ani. Cei patru fuseseră uciși cu cuțitul. La acea vreme, poliția criminalistică din Nijni Novgorod anunța că nu erau indicii că intrarea în apartament a fost forțată, astfel că ipoteza cea mai probabilă era considerată uciderea femeii și copiilor de către capul familiei, care apoi s-a sinucis.
Ulterior, poliția crimininalistică rusă nu a răspuns solicitărilor CNN privind stadiul anchetelor în cazul deceselor suspecte.