Serialul care provoaca revoltă printre românii stabiliti in Anglia

Serialul intitulat "Vin romanii!" prezinta povestile unor tigani, povestite chiar de ei. Romanii stabiliti legal in Anglia se tem ca dupa acest reportaj copiii lor vor fi marginalizati de comunitate....
19.02.2015 | 11:49
Serialul care provoaca revolta printre romanii stabiliti in Anglia
ADVERTISEMENT

Serialul intitulat “Vin romanii!” prezinta povestile unor tigani, povestite chiar de ei. Romanii stabiliti legal in Anglia se tem ca dupa acest reportaj copiii lor vor fi marginalizati de comunitate.

“In 2014, Marea Britanie si-a deschis portile pentru noi, romanii. El este fiul meu tigan, sotia mea e tot tiganca, pana si catelul nostru e tigan”, incepe reportajul.

ADVERTISEMENT

Documentarul “Vin romanii!” realizat de Channel 4 prezinta viata romilor in Marea Britanie, din perspectiva personajelor principale. Naratorul este chiar unul dintre romii veniti la munca in Marea Britanie. Vorbeste bine engleza, dar nu renunta la stilul propriu. Un alt personaj este Alex. Lucreaza in salubritate si doarme intr-o parcare.

Vezi VIDEO:

Presa internationala lauda strategia televiziunii britanice care foloseste vocea unui tigan pentru a spune toate povestile. Insa romanii din Marea Britanie se tem ca din cauza documentarului vor fi confundati cu tiganii si batjocoriti.
Bogdana, mama a 3 copii, stabilita de 11 in Londra, a lansat pe internet o petitie intitulata “Opriti rasismul si marginalizarea!”

ADVERTISEMENT

“In numele mamelor romance din Marea Britanie va cer sa opriti acest show numit “Vin romanii!” sau sa schimbati numele in “Vin tiganii!” Nu suntem mandri de ei si nu ii platim sa apara in show-uri care ne denigreaza tara. Copiii mei nu vor mai fi in siguranta dupa acest show. Vor fi batjocoriti la scoala, asa ca trebuie sa fie oprit!”, spune femeia.

Bogdana Amaximoaie, romanca stabilita in Anglia: “Copiii mei chiar daca au pasapoarte britanice vor fi afectati pentru ca ei cand sunt prezentati la gradinita spun ca sunt romani. Nu putem sta cu mainile-n san sa ne uitam in fiecare seara, in fiecare marti, cum dau in noi”.
In primele 12 ore peste 1500 de sustinatori i s-au alaturat. Romanii s-au intalnit si pe Facebook unde au creat o pagina speciala care a strans mii de like-uri.

ADVERTISEMENT

Adriana Chirica, romanca stabilita in Anglia: “Am un baiat de 18 ani si care a fost afectat foarte mult la scoala, nu tot timpul, dar au fost englezi care I-au vorbit urat pe tema asta pentru ca este roman si vine din Romania, ca este tigan, ca acolo suntem saraci, ca traim in copaci”

Romanii din Marea Britanie au de gand sa trimita o scrisoare de protest si la Ambasada Romaniei din Londra.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.stirileprotv.ro

Tags: