News

Serie de cutremure în România! Două într-o singură noapte, 27 în luna august. Ce explicații au specialiștii

29.08.2020 | 09:19
Serie de cutremure in Romania Doua intro singura noapte 27 in luna august Ce explicatii au specialistii
ADVERTISEMENT

Serie de cutremure în România! Un seism cu magnitudinea 3,7 pe scara Richter s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cutremurul a avut loc la ora locală 0:21.

Acesta s-a petrecut în judeţul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

ADVERTISEMENT

De remarcat că acest cutremur a fost unul de suprafaţă şi a avut loc la o adâncime de 15 kilometri (km) în apropiere de mai multe orașe.

Două cutremure în România!

Seismul a avut loc la  71 km Est de Braşov, 91 km Nord-Est de Ploieşti, 102 km Sud de Bacău, 122 km Vest de Galaţi, 123 km Nord-Vest de Brăila şi 143 km Nord de Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, tot în judeţul Vrancea s-a mai produs în aceeași noapte, la ora locală 0:04, un cutremur slab cu magnitudinea de 2,8 şi la o adâncime de 84 de kilometri.

De altfel, luna august pare că a venit cu o adevărate serie de seisme. Încă din prima zi a acestei luni, în România au avut loc nu mai puțin de 27 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 pe Richter.

ADVERTISEMENT

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Pentru a fi în siguranță în cazul unui cutremur mai puternic, șeful DSU, Raed Arafat ne recomandă să descărcăm aplicația DSU pentru dispozitive mobile și să se informeze în permanență cu privire la pașii ce trebuie urmați în caz de seism. Numai așa vom ști cum să ne comportăm în momentul producerii unui astfel de seism, pentru a nu ne pune sănătatea și viața în pericol.

ADVERTISEMENT

„Un cutremur foarte adânc nu poate să distribuie o energie puternică. Vrancea este periculoasă pentru magnitudini de 7,2”a declarat în trecut seismologul Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

ADVERTISEMENT