News

Serie de cutremure în România pe 26 mai. Patru seisme în mai puțin de 12 ore în ziua alegerilor

26.05.2019 | 16:25
Serie de cutremure in Romania pe 26 mai Patru seisme in mai putin de 12 ore in ziua alegerilor
Patru cutremure s-au produs în România în mai puțin de 12 ore. Sursa foto: The Aggie

O serie de cutremure s-au produs în România pe 26 mai. Cele patru seisme au avut loc unul după altul, în mai puțin de 12 ore chiar în ziua alegerilor. Primul seism s-a produs la ora 03 și 39 de minute, iar ultimul la ora 13 și 38 de minute. Cutremurele nu au fost semnificative, însă, ca magnitudine pe scara Richter.

Patru cutremure în România în mai puțin de 12 ore

Institutul Național de Cercetare pentru Fizica Pământului scrie că primul seism s-a produs în zona seismică Vrancea, în județul Buzău la o adâncime de 109 kilometri la oră. Acel cutremur a avut magnitudinea de 2,9 grade pe scara Richter. A doua mișcaret tectonică s-a produs la ora 05 și 38 de minute.

Cel de-al doilea seism a avut o magnitudine de 3,2 grade pe Richter și a avut loc în Marea Neagră, la o adâncime de doar 30 de kilometri. După aproape patru ore, la ora 8 și 58 de minute a avut loc și al treilea seism, în județul Vrancea, care a avut 3,1 pe Richter.

Cutremurele s-au produs în zona Vrancea și în Marea Neagră. Sursa foto: KKTV.COM

Un cutremur major se poate produce oricând în România

Cel mai recent cutremur s-a produs la ora 13 și 38 de minute în județul Vrancea la o adâncime de 102 kilometri. Seismul de la prânz a fost localizat aproape de Covasna, Odobești, Buzău și Nehoiu. Cea mai apropiată localitate de epicentrul seismului este Nehoiu, la 38 de kilometri distanță.

”În primul rând cutremure mici de 2-3, cam 15 pe lună aproximativ statistic, acestea vor fi în permanență. Cutremurele ceva mai mari, peste 4, mai rare, vor fi cam la interval de o lună, dar ele trebuie să înțelegeți că pot să fie două într-o lună, câteva luni să nu fie, nu neapărat unul în fiecare lună.

Anul acesta a fost o activitate mai slabă, anul trecut a fost o activitate normală. Cutremure mari, de peste 5, sunt mai rare, nu e obligatoriu să avem anul acesta, e posibil să nu avem niciunul, acestea sunt doar prognoze, iar un cutremur mare este foarte greu de prognozat. E posibil să apară cam oricâand, dar sunt rare. Poate fi peste 5 ani, peste 10 ani un cutremur peste 7”, a declarat expertul Mircea Radulian, conform hotnews.ro.

Tags: