News

Serviciile medicale, acordate oriunde în țară, pe baza biletului de trimitere. Când intră în vigoare legea

24.11.2020 | 11:52
Serviciile medicale acordate oriunde in tara pe baza biletului de trimitere Cand intra in vigoare legea
ADVERTISEMENT

În cursul acestei săptămâni, Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern conform căreia asigurații pot beneficia de servicii medicale, având ca bază buletinul de trimitere, pe întreg teritoriul României.

Mai exact, de la 1 decembrie, toți cetățenii care plătesc asigurări de sănătate beneficiază de analize pe tot teritoriul României, indiferent de Casa de Asigurări cu care are contract medicul de familie, care face trimiterea.

ADVERTISEMENT

Până la această dată, astfel de servicii puteau fi acordate doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se aflau în relaţie contractuală cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul care a emis biletul de trimitere.

Vești bune pentru români. Serviciile medicale, acordate oriunde în țară, pe baza biletului de trimitere

Odată cu prima zi a lunii viitoare, asiguraţii din România pot beneficia de analize de laborator şi investigaţii medicale paraclinice pe întreg teritoriul ţării, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, a anunţat, marţi, CNAS.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că, în baza unui bilet de trimitere eliberat de medici aflați în relație contractuală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate, asiguratul poate beneficia de investigații paraclinice la orice furnizor din țară.

”Ca urmare, furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială își au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate și autorizate și cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, vor rămâne în relație contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate pentru care vor opta.

ADVERTISEMENT

Va fi redusă astfel birocrația din sistem, prin eliminarea evidențelor distincte și a raportărilor lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care aveau încheiate contracte.

Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraţilor la investigaţiile paraclinice recomandate de medicii specialişti. Sperăm ca în scurt timp să asigurăm acelaşi regim de utilizare şi pentru prescripţiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul ţării.

ADVERTISEMENT

Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcţiona fără sincope”, a declarat preşedintele CNAS, Adela Cojan, conform Știrile TVR.

Documente cu valabilitate prelungită de către CNAS

Tot în cursul acestei săptămâni, CNAS anunță cetățenii că printre documentele a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2020 se numără biletele de trimitere pentru specialitățile paraclinice, iar pentru trimestrul IV al acestui an, fondurile alocate pentru investigații paraclinice au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.

”De asemenea, pentru a facilita accesul la servicii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare, conform HG nr. 820/2020 din 1 octombrie 2020, a fost reglementată decontarea acestor investigații la nivelul valorii realizate”, a mai anunțat CNAS.

ADVERTISEMENT