News

Se reintroduce serviciul militar obligatoriu şi se mobilizează rezerviștii? MApN dezminte zvonurile: ”Atenție la informațiile false!”

Ministerul Apărării Naționale (MApN) dezminte zvonurile apărute în online conform cărora în România se reintroduce serviciul militar obligatoriu şi se mobilizează rezerviștii.
25.02.2022 | 15:58
Se reintroduce serviciul militar obligatoriu si se mobilizeaza rezervistii MApN dezminte zvonurile Atentie la informatiile false
MApN: Informațiile privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu şi mobilizarea rezerviștilor, false. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naționale anunță că în spațiul public se încearcă o dezinformare cu privire la procesul de recrutare în Armata Română.

Într-un comunicat emis vineri, 25 februarie, MApN precizează că temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români şi ale mobilizării rezerviștilor sunt false.

ADVERTISEMENT

MApN: Informațiile privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu şi mobilizarea rezerviștilor, false

Reprezentanții Ministerului Apărării au prezentat, pe Facebook, un așa-zis Ordin de înrolare în armată emis de Baza de la Deveselu pentru un cetățean din Olt.

În document se precizează că: ”Având în vedere conflictul militar început în statul Ucraina, se solicită prin prezența obligatorie a numitului (…) participarea în stadiul de pregătire profesională al Ministerului Apărării Naționale (…)”.

ADVERTISEMENT

Oficialii atenționează asupra faptului că prin astfel de informații false se încearcă dezinformarea publicului.

”Vă semnalăm încă o încercare de dezinformare care circulă în mediul on-line, legată tot de procesul de recrutare. Vă informăm că NU, Baza Militară Deveselu NU FACE încorporări.

ADVERTISEMENT

Vă rugăm să vă informați DOAR din sursele oficiale!”, se arată într-un comunicat emis vineri pe contul de Facebook al MApN.

MApN anunță condițiile încorporării

Anterior, într-un comunicat emis joi, MApN preciza că ”temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme”.

ADVERTISEMENT

Autoritățile mai anunță că, în România, obligativitatea încorporării militare se aplică numai în anumite condiții: ”pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu”.

”În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005.

Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2).

Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3).

Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus”, se mai arată în comunicatul oficial.

ADVERTISEMENT