News

Sesiunea de toamnă, BAC 2019. Barem Limba maternă. Cum se rezolvau subiectele

22.08.2019 | 10:07
Sesiunea de toamna BAC 2019 Barem Limba materna Cum se rezolvau subiectele

Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2019 continuă astăzi cu proba scrisă la limba maternă. Barem la limba maternă va fi afișat de Ministerul Educației Naționale după amiază. În jur de 43.000 de liceeni s-au înscris la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, iar cei mai mulți dintre ei au dat examenul la limba română.

Barem Limba maternă Bacalaureaut 2019 toamnă – Când se afișează modelul pentru rezolvarea subiectelor

Vorbitorii de alte limbi decât româna au posibilitatea să dea examenul maturității în limba lor. Cei mai mulți fac parte din comunitatea maghiară, urmată de sași, ucrainieni și ruși. Așadar, astăzi se dă proba scrisă la limba și literatura ucraineană, italiană, germană, rusă, maghiară sau sârbă.

Limba maternă este prima limbă învățată de un copil și poate fi diferită de limba oficială a spațiului în care locuiește. Tocmai pentru că statul român respectă drepturile minorităților etnice, le oferă posibilitatea de a da examen la limba pe care o stâpânesc cel mai bine. Examenul ține trei ore și este construit după scheletul celui de la limba și literatura română.

barem limba materna
Examenul continuă cu proba obligatorie a profilului, mâine. Sursa foto: b365.ro

Bacalaureatul de toamnă continuă mâine cu proba la matematică sau istorie

Baremul la limba maternă va respecta regulile ca la orice alt examen scris. Se vor puncta logica exprimării, răspunsurile corecte (mai ales la cerințele de gramatică) și capacitatea de a elabora un text care să reflecte cunoștințele elevului cumulate de-a lungul celor patru ani de studiu liceal.

Examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, continuă mâine, 23 august 2019, cu proba obligatorie a profilului (istorie sau matematică). Examenul de toamnă va continua luni, 26 august 2019, cu proba la alegere (geografie, logică și argumentare, psihologie, sociologie, informatică, chimie, biologie sau fizică). Marți, 27 august, începe proba orală la limba română, care va continua și miercuri, 28 august.

Pe 29 august are loc proba orală la limba maternă, iar între 30 august și 2 septembrie are loc evaluarea competențelor digitale. Proba orală la o limbă de circulație internațională se va desfășura pe 2 și 3 septembrie. Primele rezultate de la sesiunea de toamnă se vor afișa pe 3 septembrie, iar între 4 și 6 septembrie se vor rezolva contestațiile depuse de elevi.

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat de toamnă 2019 se vor afișa pe 7 septembrie. Prima probă din această a doua sesiune din acest an a fost cea scrisă la limba și literatura română miercuri, 21 august. Cei care au terminat profilul uman trebuiau să aleagă între operele literare ale lui Liviu Rebreanu și George Călinescu. Este vorba despre romanele „Ion”, respectiv „Enigma Otiliei”.