News

CCR a decis: revocarea Avocatului Poporului, neconstituțională. Renate Weber își reia funcția. Update

CCR a decis că revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului este neconstituțională.
29.06.2021 | 14:53
CCR a decis revocarea Avocatului Poporului neconstitutionala Renate Weber isi reia functia Update
ADVERTISEMENT
29-06-2021
11:55

Renate Weber își reia funcția de Avocat al Poporului după decizia CCR

După ce Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit că revocarea din funcția de Avocat al Poporului a Renatei Weber este neconstituţională, aceasta își va relua funcția. Evenimentul se va produce imediat după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională a admis, marți, cu unanimitate de voturi, sesizarea formulată de PSD și a decis că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

”Curtea a reţinut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancţiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare şi după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea şi să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanţe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condiţiile art.21 din Constituţie referitor la liberul acces la justiţie”, se precizează în comunicatul remis de CCR către Agerpres.

29-06-2021
09:50

CCR: Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, neconstituțională

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, că revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului este una neconstituțională, potrivit Digi24.

Potrivit sursei citate, decizia s-ar fi luat cu unanimitate de voturi. CCR consideră că motivele invocate de Coaliție în demiterea Renatei Weber nu au îndeplinit cerințele legii și ale Constituției.

Sesizarea a fost făcută de Partidul Social Democrat. Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a spus că va ține cont de decizia CCR. 

La două săptămâni de la revocarea din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber, Curtea Constituțională se reunește pentru a dezbate o sesizare a PSD în această speță.

CCR dezbate marți sesizarea PSD privind de revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber

Potrivit sesizării principalului partid de opoziție, Hotărârea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională. PSD reclamă că sunt încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia.

ADVERTISEMENT

”În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului”, se arată în sesizare.

De asemenea, autorii sesizării precizează că nu contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci ”tocmai constituţionalitatea acestei evaluări, în sensul că evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituţional şi legal şi nu a fost bazată pe o demonstraţie a unor încălcări cumulative a Constituţiei şi a legilor”.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor din PSD, Parlamentul nu a îndeplinit cele două condiţii cumulative, nefiind realizată o evaluare obiectivă a activităţii Avocatului Poporului, cu motive de revocare clare, obiective menite să garanteze independenţa Avocatului Poporului şi nu a dovedit încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării, scrie G4Media.

”Depunem sesizarea la CCR privind revocarea Avocatului Poporului. Demersul stalinist al PNL-USR-UDMR trebuie să ajungă la coşul de gunoi al istoriei!

ADVERTISEMENT

În plus, vom trimite adrese către Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi toate celelalte organisme internaţionale prin care vom semnala atacul acestei Coaliţii toxice asupra statului de drept!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook, săptămâna trecută.

Renate Weber, revocată din funcția de Avocat al Poporului cu majoritate de voturi

Pe 16 iunie, Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului de către plenul reunit al Parlamentului. Decizia s-a luat cu 247 de voturi ”pentru”, 32 de voturi ”împotrivă” și o abținere.

ADVERTISEMENT

Încă de atunci, PSD a anunțat că va contesta la Curtea Constituţională schimbarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului şi că va reclama Comisiei Europene acest demers.

Și reprezentanții AUR au criticat măsura. ”Asistăm astăzi la execuția cu public a Avocatului Poporului și la o operațiune concertată de subjugare a acestei instituții de către factorul politic. Faceți o nedreptate, că încălcați legea”, spunea senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

După revocare, Renate Weber a dat în judecată Parlamentul României, la Curtea de Apel Bucureşti. Termenul fixat pentru şedinţă este 2 iulie.

ADVERTISEMENT