ADVERTISEMENT
News

CCR a respins sesizările lui Iohannis şi ale Guvernului la legea privind organizarea alegerilor parlamentare. Parlamentul este cel care decide data. Update

Autor: Adrian Baciu | 29.09.2020 | 14:49
CCR a respins sesizările lui Iohannis şi ale Guvernului la legea privind organizarea alegerilor parlamentare. Parlamentul este cel care decide data. Update
Sesizările lui Iohannis şi ale Guvernului la legea privind organizarea alegerilor parlamentare, dezbătute marți de CCR. Sursa foto: tvr.ro

În cursul zilei de marți, 29 septembrie, CCR dezbate sesizările înaintate de președintele Klaus Iohannis și de Guvern la legea privind data alegerilor parlamentare.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 14:49. Membrii Curții Constituționale a României au respins, marți, sesizările președintelui și ale Guvernului. Judecătorii au decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an. Klaus Iohannis a sesizat la CCR Legea privind organizarea alegerilor parlamentare în luna august.

Potrivit G4Media, decizia a fost luată cu 5 voturi ”pentru” respingerea sesizării și 4 voturi ”împotrivă”. Au votat pentru respingere judecătorii Valer Dorneanu, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, Attila Vraga și Mona Pivniceru, iar împotriva respingerii s-au pronunțat judecătorii Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Marian Enache și Daniel Morar.

ADVERTISEMENT

Legea care prevede că data alegerilor parlamentare din acest an o stabilește Parlamentul, și nu guvernul așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, a fost inițiată de PSD, ALDE și UDMR și a fost adoptată în aceeași zi, pe 27 iulie, atât de Senat, cât și de Camera Deputaților.


Știrea inițială, 12.18/ Într-o primă fază, deciziile privind aceste obiecţii au fost amânate de Curtea Constituțională în mai multe rânduri. Alegerile legislative vor avea loc în acest an pe 6 decembrie.

ADVERTISEMENT

La mijlocul lunii august, Iohannis a fost nemulțumit de act și a sesizat CCR, solicitând să constate că acest act normativ este neconstituțional în ansamblul său.

CCR dezbate marți sesizările lui Iohannis şi ale Guvernului la legea privind organizarea alegerilor parlamentare

Pe 17 august, Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, legea care prevede că data alegerilor este stabilită de Parlament, nu de Guvern.

ADVERTISEMENT

În același timp cu șeful statului, și Guvernul condus de Ludovic Orban a atacat legea la Curte, în condiţiile în care premierul afirma în 28 iulie, încă de la adoptarea legii, că parlamentarii se află în conflict de interese, în condiţiile în care îşi pot prelungi cât mai mult posibil mandatul şi anunţa că specialiştii analizează temeiuri de atacare la Curtea Constituţională.

În sesizarea depusă la Curte, preşedintele Iohannis susţine că, ”prin intervenţia intempestivă şi formalizarea excesivă a procedurii de stabilire a datei alegerilor se creează premisele încălcării altor dispoziţii şi garanţii constituţionale”.

ADVERTISEMENT

Se mai precizează în sesizare că „în situaţia în care din varii motive, Parlamentul nu adoptă respectiva lege într-un timp util, se poate ajunge în mod direct la încălcarea normelor constituţionale care stabilesc în mod clar durata mandatului Parlamentului şi intervalul maximal în care trebuie să fie organizate alegerile parlamentare”, scriu cei de la ȘtirileProtv.

Prevederile Constituționale care sunt încălcate de lege, în viziunea Cotroceniului

Din comunicatul emis de Administrația Prezidențială reiese că legea adoptată de Parlament încalcă prevederile art. 1 alin. (3) şi (5), pe cele ale art. 36, art. 37, art. 61, art. 63 alin. (1), (2) şi (4), art. 69 alin. (2), art. 73 alin. (1) şi (3) lit. a), precum şi pe cele ale art. 147 alin. (4) din Constituţie.

ADVERTISEMENT

Art. 1 alin. (1) din legea criticată prevede că ”(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor”.

”Prin dispoziţia criticată se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competenţa stabilirii datei alegerilor, contrar normelor constituţionale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data alegerilor parlamentare.

Mai mult, în actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileşte data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situaţia în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenţă prevăzută de art. 93 din Constituţie.

Aceasta întrucât este posibil ca legea organică prin care s-a stabilit data alegerilor parlamentare să fie necesar să fie modificată din considerente ce ţin de evoluţia situaţiei sanitare. Cu alte cuvinte, orice situaţie care ar putea antrena o prelungire de drept a mandatului actualului Parlament atrage necesitatea fixării unei alte date a alegerilor şi, implicit, a modificării legii organice de stabilire a datei alegerilor.

Pe de altă parte, chiar şi în ipoteza în care nu se instituie o măsură excepţională, este posibil ca alte raţiuni (de ordin tehnic, administrativ sau de altă natură) să impună schimbarea datei alegerilor, caz în care derularea procedurii ar putea reprezenta un element suplimentar de impredictibilitate, cu consecinţe asupra securităţii raporturilor juridice”, arată Klaus Iohannis în textul sesizării depuse la CCR.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!