Sporturi

Severin Freund, interviu după revenirea în Cupa Mondială, la Râşnov: “Clar că mai vreau să vin! Tradiţia poate creşte aici!”. Eisenbichler, explicaţii în premieră: “Totul porneşte de la creier”. EXCLUSIV

26.02.2020 | 18:15
Severin Freund interviu dupa revenirea in Cupa Mondiala la Rasnov Clar ca mai vreau sa vin Traditia poate creste aici Eisenbichler explicatii in premiera Totul porneste de la creier EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Echipa Germaniei este una dintre cele mai redutabile din Cupa Mondială de sărituri cu schiurile. În acest moment, echipa condusă de Stefan Horngacher este pe locul 2 în ierarhia pe naţiuni din acest sezon, în urma Austriei. Nemţii au avut un weekend foarte prolific la Râşnov, pe lângă rezultatele excelente reuşite de Karl Geiger, câştigătorul Cupei Mondiale din 2015, Severin Freund a revenit după mai bine de un an în competiţii.

Severin Freund, interviu pentru FANATIK după revenirea în Cupa Mondială, la Râşnov: “Publicul a fost minunat”

Imediat după încheierea concursului, Severin Freund a stat de vorbă cu reporterul FANATIK prezent la eveniment şi a tras primele concluzii după revenirea sa în circuit, dar şi despre noile etape de Cupa Mondială organizate în premieră de România. Germanul a fost foarte zâmbitor după competiţie, fiind bucuros că a putut reveni după seria de ghinioane care l-au ţinut departe de trambuline în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Severin Freund nu s-a clasat în puncte în prima etapă de la Râşnov, fiind pe locul 32 după o săritură de 89 de metri. A doua zi, performanţa campionului german a fost mai bună şi Freund a obţinut primele puncte din acest sezon, reuşind să încheie pe locul 29. Prima săritură a fost una foarte bună, 92 de metri, însă germanul regretă că nu a putut ţine ritmul şi în a doua manşă, când a ajuns la 87 de metri.

Cum te-ai simţit la această competiţie de la Râşnov?

– Atmosfera a fost grozavă. Am avut câteva probleme cu vântul, pentru că se schimbă foarte repede, dar publicul a fost minunat. Dar, să vă spun sincer, trambulina nu m-a avantajat pe mine la sărituri. Prima săritură a mea (n.r. în concursul de sâmbătă) a fost foarte bună, dar a doua nu a ieşit aşa cum mi-am dorit.

ADVERTISEMENT

Ai mulţi fani aici în România, chiar dacă nu avem o mare tradiţie în acest sport…

– Sperăm că această tradiţie va creşte acum că etapele de Cupa Mondială se organizează aici.

Să înţeleg că ai fi de acord ca etapele de la Râşnov să fie în continuare în circuitul Cupei Mondiale?

ADVERTISEMENT

– Da, bineînţeles. Clar că mai vreau să vin. Nu avem atât de multe competiţii K90 (n.r. cu trambuline având punctul de construcţie la 90 de metri sau puţin mai mult) în Cupa Mondială şi sunt complet în favoarea acestui mix. Avem multe competiţii de zbor cu schiurile, avem multe etape cu trambuline K120 şi sunt doar două weekenduri în care sărim pe trambuline K90. Aşa ar fi normal, să rămână.

Ai trecut printr-o perioadă foarte dificilă în ultimii ani. Cum te simţi acum şi ce planuri ai pe viitor?

ADVERTISEMENT

– Cred că am lucrat destul de bine în acest weekend. Nu am început atât de bine în antrenamente, dar mă simt din ce în ce mai bine. Am văzut la prima săritură de azi (n.r. în competiţia de sâmbătă) că pot să reuşesc sărituri bune, din păcate la a doua nu m-am descurcat atât de bine, nu este ceea ce trebuie să fac. Se întâmplă şi lucruri din acestea în momentul în care concurezi din nou la cel mai înalt nivel.

Severin Freund, interviu după revenirea în Cupa Mondială, la Râşnov:
Severin Freund, interviu după revenirea în Cupa Mondială, la Râşnov: “Clar că mai vreau să vin! Tradiţia poate creşte în România!”. Eisenbichler, explicaţii despre forma slabă: “Totul porneşte de la creier”. Sursa FOTO: Maxim’s Sports

Markus Eisenbichler explică inconstanţa în rezultate a săriturilor cu schiurile: “Da… totul porneşte de aici (n.r. arată cu degetul spre cap), de la creier, şi nu este uşor deloc”

Markus Eisenbichler a fost unul dintre componenţii de bază ai naţionalei Germaniei, în 2019 reuşind să câştige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de la Seefeld şi să obţină şi primul succes în Cupa Mondială, la Planica. Totuşi, în acest sezon, “Eisi” nu este la nivelul de anul trecut şi a explicat într-un interviu pentru FANATIK cum se luptă sportivii cu aceste fluctuaţii mari de formă care intervin în cariera unui săritor la cel mai înalt nivel.

Cum a fost prima competiţie de Cupa Mondială de la Râşnov pentru tine?

– M-am simţit bine, totul a fost bine pregătit. Pentru echipa germană au fost două competiţii foarte bune, pentru întreaga echipă mă refer. A fost plăcut să fiu aici.

Te întorci şi la anul aici?

– Sper. Trambulina este bună pentru mine, nu am fost în cea mai bună formă dar am obţinut unul dintre cele mai bune rezultate ale mele în această iarnă şi totul e ok.

Nu ai cel mai bun sezon, aşa cum ai spus. Cum te simţi?

– Da, nu sunt în cea mai bună formă, dar este normal să apară şi astfel de perioade în viaţa unui sportiv, cu suişuri şi coborâşuri. M-am antrenat foarte mult în vară, dar uneori poţi să te antrenezi foarte mult, să te concentrezi foarte mult pe ceea ce ai de făcut, dar eu mai mai avut şi câteva dureri la şold şi la gleznă şi nu a mers cum mi-am dorit. Acum este vorba de multă muncă, accept provocarea şi vreau să sar din ce în ce mai bine. Cred că asta este provocarea, pot să spun şi distracţia şi ceea ce ne face să mergem mai departe.

Mulţi dintre fanii săriturilor cu schiurile se întreabă cum poate un sportiv să concureze la un nivel foarte înalt timp de un an, un an şi jumătate, apoi să aibă o cădere importantă de formă ca apoi să revină din nou în top. Care ar fi explicaţiile din punctul unui sportiv profesionist?

– Această disciplină de sărituri cu schiurile este una foarte dificilă. Trebuie să ai încredere în tine, în instinctele tale şi este totul la limită. Poţi să faci totul perfect din punct de vedere tehnic, dar trebuie să fii şi în ritm. Da… totul porneşte de aici (n.r. arată cu degetul spre cap), de la creier, şi nu este uşor deloc. Uneori ai un flow foarte bun, alteori trebuie să lupţi din răsputeri să rămâi acolo, chiar şi când lucrurile nu sunt ok. Personal, pentru mine totul este o provocare şi mă gândesc cum să sar mai bine în Lahti.

Severin Freund, interviu după revenirea în Cupa Mondială, la Râşnov:
Markus Eisenbichler, explicaţii despre forma slabă: “Totul porneşte de la creier”. SURSA FOTO: Maxim’s Sports

Karl Geiger şi Stefan Kraft sunt cei doi mari câştigători ai etapelor de Cupa Mondială de la Râşnov. Cei doi se bat în actuala stagiune pentru “Globul de Cristal”, austriacul având în acest moment un avans de 118 puncte în faţa germanului.

  • 2015 este anul în care Severin Freund a câştigat Cupa Mondială de sărituri cu schiurile
  • 11 podiumuri are Markus Eisenbichler în Cupa Mondială

 

ADVERTISEMENT