Muncitorii sezonieri români rămân la mare căutare, cel puţin în Germania, în ciuda afluxului tot mai mare de muncitori asiatici ajunşi în vestul Europei. Într-un recent articol apărut în presa germană despre sezonieri români se spune chiar că ei sunt cei care salvează agricultura acestei ţări.
A început recoltarea sparanghelului şi, ca şi în alţi ani, românii sunt de bază în această activitate. Subiecţii reportajului sunt Johann şi soţia sa, Luminiţa, care lucrează la o fermă din Osdorf, o localitate din landul nordic Schleswig-Holstein, de la graniţa cu Danemarca.
Johann are 36 de ani şi de 16 ani în aceată perioadă a anului pleacă din România în Germania, pentru a munci la recoltarea sparanghelului. În timp, lui şi soţiei sale li s-au alăturat alţi patru prieteni. Drumul este făcut cu un microbuz şi durează aproape 24 de ore, după cum scrie publicaţia NK-Online, preluată de ziarulromanesc.de.
„Nu vin aici pentru experiență, ci pentru a câștiga: dacă în România salariul minim e puțin peste 800 de euro brut, în Germania câștigul lunar sare de 2100 de euro”, scrie sursa citată.
Deşi câştigă bine din munca la sparanghel, Johann şi Luminiţa nu au în plan să se mute în Germania. Au doi copii în România, de 9 şi 16, lăsaţi în grija surorii lui Johann cât timp ei sunt la sparanghel şi cu banii câştigaţi speră să-şi termine case pe care o au în construcţie în ţară.
În ceea ce priveşte munca propriu-zisă pe care au de făcut, Luminiţa este responsabilă ci verificarea calităţii. „Vede tot. Știe imediat dacă ceva a fost clasificat greșit sau dacă o tijă n-a fost curățată perfect”, o laudă proprietara fermei.
Datele oficiale arată că aproape 243.000 de muncitori sezonieri au fost înregistrați în agricultura germană în perioada martie 2022 – februarie 2023, majoritatea acestora provenind din Europa de Est. Dintre ei, 44% sunt femei.