Fotbal international

PSG a fost declarată campioană în Ligue 1! Preşedintele lui Lyon vrea despăgubiri de zeci de milioane: “E o decizie pripită”

01.05.2020 | 15:17
PSG a fost declarata campioana in Ligue 1 Presedintele lui Lyon vrea despagubiri de zeci de milioane E o decizie pripita
ADVERTISEMENT

Sezonul 2019 – 2020 al primelor două ligi din Franța nu se vor mai relua, din cauza pandemiei de coronavirus. Oficialii Ligue 1 consideră că nu se va putea juca fotbal cel puțin până în luna august, iar clasamentul stabilit în momentul suspendării competiției va fi omologat drept cel final.


UPDATE, 1 mai, ora 15:17 / Jean-Michel Aulas, președintele celor de la Olympique Lyon, s-a revoltat după ce PSG a fost desemnată campioană în Franța: Am luat act de anunțul precipitat, deși ministrul sporturilor, Roxana Mărăcineanu, specificase în prealabil posibilitatea de a reîncepe în august, dacă vor exista premisele sanitare. 

ADVERTISEMENT

Ne rezervăm dreptul de a solicita daune-interese, în condițiile în care ni s-a furat șansa de a ne decide viitorul pe teren, prejudiciile suferite ridicându-se la zeci de milioane de euro”.


UPDATE: 30 aprilie, ora 15:00 PSG a fost desemnată campioana ediției 2019-2020 din Ligue 1, deși competiția a fost înghețată. În afara parizienilor, vor mai merge în Champions League Marseille și Rennes, iar în Europa League vor fi prezente Lille, Reims și Nice. Cu acest titlu, PSG o egalează la număr de campionate câștigate pe Marseille: 9.

ADVERTISEMENT

În privința retrogradării, Amiens și Toulouse vor lua drumul eșalonului secund, iar din a doua divizie au promovat Lorient și Lens.

După ce actualul sezon din Ligue și Ligue 2 a fost înghețat, televiziunea Canal +, care deținea drepturile de difuzare ale partidelor alături de beIN Sports, a anunțat astăzi că va rezilia contractul și nu va mai plăti nicio tranșă din banii ce urmau să fie achitați pentru sezonul 2019/2020. Cele două televiziuni trebuiau să dea împreună suma de 243 de milioane de euro, partea celor de la Canal + care nu va mai intra în conturile Ligii fiind de 37 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Sezonul din Ligue 1 nu se reia

UEFA a recomandat tuturor federațiilor afiliate să încheie actualul sezon pe teren, oferind ca termen limită sfârșitul lunii iulie, însă, după Belgia și Olanda, un alt campionat puternic a fost anulat.

Conform francezilor de la RMC Sport, actualul sezon din Ligue 1 și Ligue 2 nu se va mai relua, urmând a fi „înghețate” clasamentele și omologate drept finale ierarhiile stabilite în martie, în momentul în care pandemia de coronavirus a suspendat fotbalul.

ADVERTISEMENT

Oficialii forurilor din „Hexagon” consideră că situația actuală nu va permite reluarea competițiilor cel puțin până în luna august, când intenționează să înceapă sezonul 2020 – 2021 al primelor două ligi.

O decizie în privința acordării titlului de campion nu a fost luată, cel puțin deocamdată, însă, în momentul „înghețării” clasamentului, PSG era lider autoritar, la 12 puncte de ocupanta locului secund, Marseille.

Dacă PSG și OM ar merge direct în grupele Champions League conform actualei ierarhii, Rennes ocupă locul trei, calificabil în preliminarii, în timp ce Lille este sigură de prezența în faza grupelor Europa League.

În Olanda nu s-a acordat titlul

PSG ar putea să nu primească al nouălea titlu de campioană din istoria clubului dacă francezii vor aplica același plan precum oficialii din Eredivisie.

Olandezii au hotărât, de asemenea, anularea actualei stagiuni, însă fără să acorde titlul celor de la Ajax, ocupanta primei poziții a clasamentului în momentul suspendării fotbalului.

Oficialii din Eredivisie au hotărât, o decizie ce va fi luată, cel mai probabil, și de francezi, să nu retrogradeze nicio formație din prima ligă, sezonul următor urmând a avea aceeași componență precum ultimul.

Prima țară, înainte de Olanda și Franța, care a hotărât anularea sezonului în curs a fost Belgia.

ADVERTISEMENT