Fotbal intern

Sezonul modest al Craiovei, rezultatul unei campanii dezastruoase de achiziții. Vătăjelu, Bălașa, Cosic și Zakaric, mult sub așteptări. Andrei Ivan, marea dezamăgire

24.12.2019 | 11:15
Sezonul modest al Craiovei rezultatul unei campanii dezastruoase de achizitii Vatajelu Balasa Cosic si Zakaric mult sub asteptari Andrei Ivan marea dezamagire
ADVERTISEMENT

Anunțată la începutul sezonului ca o serioasă candidată la titlu în Liga 1, Universitatea Craiova a încheiat primele 22 de runde ale sezonului regulat în afara podiumului, la șapte puncte de liderul CFR Cluj. Distanța nu ar fi una mare, însă jocul oltenilor lui Pițurcă nu oferă mari speranțe la supremație. La baza acestei realități stă și o campanie de achiziții dezastruoasă în Bănie, bazată pe o serie de transferuri total neinspirate.

Sezonul modest al Craiovei, rezultatul unei campanii dezastruoase de achiziții

De la startul sezonului 2019-2020 sau pe parcursul acestuia, pe ”Ion Oblemenco” au fost aduși o serie de jucători în care staff-ul tehnic al oltenilor, dar mai ales suporterii, își puneau mai speranțe că vor duce Universitatea Craiova în topul Ligii 1.

ADVERTISEMENT

Jucători trecuți pe la echipa națională, precum Bălașa, Ivan, Vătăjelu sau Ioniță, jucători cu meciuri la echipe bune din Europa, cum sunt Cosic sau Zakaric, sau fotbaliști cu un parcurs bun în campionatul intern, ca Qaka și Ivanov, erau aduși la Craiova pentru a lupta la pozițiile fruntașe.

Dacă tragem linie, observăm cum greul a fost dus tot de jucătorii ”vechi” al Craiovei, iar numele aduse să crească nivelul evoluțiilor au dezamăgit.

ADVERTISEMENT

Vătăjelu, Bălașa și Ioniță, sub nivelul așteptărilor

Bogdan Vătăjelu era privit ca un jucător de mare valoare atunci când a revenit la Craiova de la Sparta Praga. Nu puțini se așteptau ca acesta să impresioneze din nou în Bănie și să fie din nou chemat la națională.

După ce a fost om de bază cu Sabail, Honved și AEK Atena în preliminariile Europa League, Vătăjelu s-a stins treptat. A prins doar opt meciuri ca titular în campionat, marcând două goluri. Nu a confirmat nici ca fundaș stânga și nici ca mijlocaș.

ADVERTISEMENT

Tot în apărare, Craiova spera să aibă, în Mihai Bălașa, un fundaș central lucid și cu un joc lipsit de gafe. Fostul stelist a început bine, însă, treptat, a reintrat în nota evoluțiilor din ultima perioadă de la FCSB: gafe, ezitări și multă nesiguranță.

Alexandru Ioniță a continuat la Craiova ceea ce a început la CFR Cluj: declinul! Jucător important la Astra, Ioniță spera să arate în Bănie că în Gruia nu i s-a acordat suficiente șanse. Nu a fost să fie așa, întrucât nici la olteni nu a arătat mare lucru.

ADVERTISEMENT

Andrei Ivan, cel mai scump transfer, cea mai mare dezamăgire

La finalul lunii august, Andrei Ivan era primul mare transfer al lui Victor Piţurcă la Universitatea Craiova. Atacantul revenea la “Ştiinţa” după doi ani în care a evoluat aproape deloc la Krasnodar şi foarte puțin la Rapid Viena.

U Craiova achita 1.500.000 de euro pentru transferul definitiv al atacantului, care semna un contract pe 4 ani cu echipa lui Piţurcă. Evoluțiile sale au fost mult sub așteptări. A prins doar 10 meciuri ca titular și a arătat doar cu Dinamo niște ”fragmente” din talentul pe care l-a lăsat la plecarea din țară în 2017.

Qaka, la fel de modest ca la FCSB. Ivanov, onorabil

A surprins în vara trecută aducerea în Bănie a lui Kamer Qaka, jucător care a dezamăgit la FCSB. Nici la Craiova, albanezul nu a rupt norii cu evoluțiile sale, fiind mereu șters.

La mijloc, cel mai constant a fost jucătorul adus de la Gaz Metan Mediaș, Antoni Ivanov. Bulgarul a prins 20 de meciuri și a marcat de două ori în acest sezon în toate competițiile.

Cosic și Zakaric, fără impact

După revenirea la Craiova, Victor Pițurcă a cerut, la mijloc și în avanposturi, doi jucători liberi de contract, Uros Cosic și Goran Zakaric. Niciunul dintre ei nu s-a impus la echipă.

Cosic a dat semne bune la început, având un meci bun în succesul clar cu Dinamo (4-1), însă accidentările l-au scos din ritm și din primul ”11”.

Al doilea, Zakaric, a venit ca un înlocuitor pentru alte dezamăgiri din ofensivă, Mihai Roman și Carlos Fortes. Bosniacul nu a arătat nici el mare lucru, fiind încă în căutarea primului gol.

La Universitatea Craiova a mai fost adus, în timpul sezonului, Alexandru Mățel, un favorit al lui Victor Pițurcă din perioada echipei naționale. Și acesta a avut evoluții în nota echipei.

Între buturi, la echipă a venit și Andrei Marinescu, liber de contract. Acesta a fost trimis la echipa secundă. A revenit pe final de sezon pe banca echipei lui Pițurcă, profitând de excluderea lui Pigliacelli și titularizarea lui Popescu.

Cifrele jucătorilor transferați de Universitatea Craiova în sezonul 2019-2020:

  • Bogdan Vătăjelu, revenit de la Sparta Praga pentru 350.000 de euro: 19 meciuri – 3 goluri
  • Mihai Bălașa, transferat de la FCSB pentru 100.000 de euro: 15 meciuri – 2 goluri
  • Alexandru Ioniță, împrumutat pentru 100.000 de euro de la CFR Cluj: 10 meciuri – 1 gol
  • Andrei Ivan, readus de la Krasnodar pentru 1.500.000 de euro: 13 meciuri – 2 goluri
  • Kamer Qaka, cumpărat de la Poli Iași pentru 200.000 de euro: 8 meciuri – 0 goluri
  • Antoni Ivanov, adus de la Mediaș pentru 150.000 de euro: 20 de meciuri – 2 goluri
  • Uros Cosic, venit liber de contract, 6 meciuri – 0 goluri
  • Goran Zakaric, venit liber de contract: 4 meciuri – 0 goluri
  • Alexandru Mățel, adus de la Hermannstadt pentru 50.000 de euro: 10 meciuri – 0 goluri
  • Andrei Marinescu, venit liber de contract: nu a debutat încă la prima echipă
  • 2.450.000 de euro a achitat Craiova pentru transferuri în acest sezon

  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – Gaz Metan Mediaș: 1.72 este cota pentru ”sub 2,5 goluri” Vezi aici toate cotele!


 

ADVERTISEMENT