News

Sezonul virozelor respiratorii s-ar putea prelungi până în lunile martie, aprilie. Medic: „Camerele de gardă sunt pline”

Directorul medical al Institutului Matei Balş, medicul Adrian Marinescu, avertizează că am putea avea cazuri de viroze respiratorii până în lunile martie, aprilie
19.11.2022 | 16:14
Sezonul virozelor respiratorii sar putea prelungi pana in lunile martie aprilie Medic Camerele de garda sunt pline
Cazurile de gripă și viroză respiratorie au început să se înmulțească. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Directorul medical al Institutului Matei Balş subliniază că sezonul rece este abia la început și că numărul mare de viroze respiratorii este doar o întoarcere la normalitate.

„Camerele de gardă sunt pline”

Medicul Adrian Marinescu este de părere că ne aflăm la începutul unui nou sezon rece și că, așa cum este normal, ne confruntăm cu o parte din virusurile gripale, alte viroze dar și cazurile de Sars-Cov-2, ceea ce a dus la aglomerarea spitalelor în acest moment.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce avem în momentul de faţă este întoarcerea la normalitate. Este un sezon rece, care vine pe de o parte cu virusurile gripale, cu alte viroze şi aici vorbim şi de virusuri despre care ştim dintotdeauna, dar care ne pot pune probleme, cum este virusul sinciţial respirator.

De asemenea, cu cazuri, chiar dacă sunt puţine, de infecţie Sars-Cov-2. Este destul de complicat de rezolvat şi la nivelul spitalelor, camerele de gardă sunt pline, mai ales la pediatrie, dar se întâmplă şi la adulţi, şi pentru medicii de familie şi trebuie să luăm în calcul că acest sezon este de-abia la început şi foarte probabil că vom avea luna martie şi chiar luna aprilie cu aceste viroze, cu gripă”, a declarat pentru News.ro medicul Adrian Marinescu.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că în spitale încă mai există pacienți cu forme grave de Sars-Cov-2, deși pandemia se apropie de final.

„Ne găsim într-adevăr într-un punct echilibrat în ceea ce priveşte pandemia, suntem către încheierea ei, dar în continuare sunt cazuri grave, chiar dacă sunt puţine”, a mai precizat medicul.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea antigripală, un pas necesar

Medicul a transmis că populația ar trebui să se vaccineze acum antigripal în condițiile în care încă nu știm cât de agresiv va fi virusul gripal din acest sezon.

„Vaccinarea antigripală ar trebui să fie importantă şi e momentul să o facem pentru că vrem să ne protejăm. Nu avem de unde să ştim ce variante de virus gripal vom avea în acest an şi cât va fi de agresiv. Lucrurile trebuie luate în calcul pentru copiii mici există riscul ca la moment dat, de la o infecţie virală, să ajungă cu complicaţii, chiar cu insuficienţă respiratorie şi se întâmplă în aceste zile”, a mai precizat Adrian Marinescu.

ADVERTISEMENT

Mai mult, acesta îi îndeamnă pe părinți să-și vaccineze copiii și să fie atenți când dezvoltă complicații respiratorii.

„Deci, cred că părinţii trebuie să fie atenţi şi în momentul în care cei mici au probleme de respiraţie, în momentul în care starea generală se modifică, eu cred că ar trebui să ajungă într-o cameră de gardă pentru evaluare. Dacă vom avea toate lucrurile astea în calcul, eu cred că vom avea un sezon rece în care trebuie să fim prudenţi, dar va fi echilibrat”, a mai precizat directorul medical de la Institutul Matei Balş.

ADVERTISEMENT
Tags: