Life

Sfânt important sărbătorit pe 18 iulie: Mulţi români îi poartă numele! Iată cui să zici “la mulţi ani”

Un sfânt important este sărbătorit pe 18 iulie, potrivit calendarului ortodox. Sunt mulți români care îi poartă numele. Află cui trebuie să-i zici “la mulți ani” în această zi.
17.07.2022 | 14:37
Sfant important sarbatorit pe 18 iulie Multi romani ii poarta numele Iata cui sa zici la multi ani
Sfânt important sărbătorit pe 18 iulie. Cui trebuie să-i trimiți urări
ADVERTISEMENT

Pe 18 iulie, în calendarul ortodox este sărbătorit un sfânt important. Sunt foarte mulți români care poartă numele acestuia. Iată cui trebuie să-i trimiți o urare în această zi.

Un sfânt important este sărbătorit pe 18 iulie

Sfântul Emilian de la Durostorum este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 18 iulie. Despre acesta se știe că a fost soldat în armata romană, în timpul domniei împăratului Flaviu Claudiu Iulian (361-363).

ADVERTISEMENT

A fost fiul prefectului Sabbatianus, din cetatea Durostorum, care astăzi poartă numele de Sillistra.

Împăratul Constantin cel Mare a acordat libertate creștinismului în Imperiul Roman prin intermediul Edictului de la Milan, lucru care le aduce liniște credincioșilor, cel puțin pentru o perioadă, notează crestinortodox.ro.

ADVERTISEMENT

După jumătate de secol, păgânismul revine prin împăratul Iulian Apostatul (361-363).

La vremea respectivă, la Durostorum a venit vicarul Traciei, Capitolin. Acesta își dorea să se convingă că toți locuitorii de acolo aduc jertfe idolilor. După ce a aflat că toți locuitorii de acolo se închinau zeilor, acesta i-a chemat pe toți dregătorii din cetate la un ospăț.

În timp ce aceștia petreceau, tânărul Emilian a luat un ciocan, a intrat într-un templu păgân și a sfărâmat toți idolii.

ADVERTISEMENT

Ca urmare, Emilian a fost biciuit și aruncat în foc pentru fapta sa. Însă acesta a ieșit nevătămat din flăcări, iar soldații lui Capitolin, care se aflau în apropierea focului, au fost arși.

Emilian s-a însemnat cu semnul sfintei cruci și a spus: “Doamne Iisuse Hristoase, primește sufletul meu!” Zicând acestea, a trecut liniștit la cele veșnice.

ADVERTISEMENT

Soția lui Capitolin, care era creștină, a luat trupul lui Emilian și l-a îngropat cu cinste. Moaștele Sfântului Emilian se găsesc în Catedrala Mitropolitană din Silistra (Bulgaria), dar și în Catedrala Episcopală din Slobozia și în Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Drumul Taberei, București.

Cui trebuie să-i spui “la mulți ani” pe 18 iulie

Toți cei care poartă numele Sfântului Emilian de la Durostorum sunt sărbătoriți în ziua de 18 iulie.

Celor care poartă numele Emil, Emilia, Emilian trebuie să le spui “la mulți ani” în această zi de sărbătoare.

Totodată, pe 18 iulie sunt pomeniți și alți sfinți. Este vorba despre Sfinții Mucenici Pavel, Teis si Valentina, Sfântul Mucenic Iachint din Amastrida, Sfântul Mucenic Marchel, Sfinții Mucenici Dasie si Maron, Sfântul Cuvios Pamvo, Sfântul Ștefan cel din Amasia, arhiepiscopul Constantinopolului, Sfântul Ioan, mitropolitul Calcedonului și Sfânta Elisabeta Feodorovna.

Rugăciune către Sfântul Emilian de la Durostorum

“Ca un dar și rod dumnezeiesc, prin foc te-ai dat pe tine Stapânului, iar prin darurile tale ne bucuri pe noi acum, căci foc din cer sufletul tău, cu totul de foc, cuprinzându-l, ca o boare s-a făcut, Mucenice. Nu înceta, pururea, sa păzești pe cei ce te cinstesc, Emiliane slăvite. Amin.”

ADVERTISEMENT