News

Sfânt important, sărbătorit pe 19 iunie. Rugăciunea ajutătoare care se spune în această zi

18.06.2020 | 14:00
Sfant important sarbatorit pe 19 iunie Rugaciunea ajutatoare care se spune in aceasta zi
ADVERTISEMENT

Sfântul Apostol Iuda este sărbătorit anual de credincioși pe 19 iunie, fiind o zi foarte importantă în Biserica Ortodoxă. Iuda a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului, dar și fratele Sfântului Apostol Iacov care este cinstit pe 25 iulie.

De asemenea, Sfântul Iuda este adesea numit în Scriptură „Iuda, fratele lui Iacov”, credincioșii păstrând din Noul Testament o Epistolă Sobornicească care amintește de acest lucru: „Iuda, rob al lui Isus Hristos și frate al lui Iacov” (Iuda 1:1).

ADVERTISEMENT

Totodată, acest sfânt se numără și printre frații Domnului nostru Isus Hristos, adică face parte dintre fiii dreptului Iosif pe care i-a avut din căsătoria cu Salomeea, copiii fiind dați ulterior în grija Maicii Domnului după moartea mamei lui Iuda.

Sfântul Apostol Iuda Tadeu, cinstit de credincioși pe 19 iunie

Sfântul Apostol Iuda mai este cunoscut în Biserica Ortodoxă ca Levi sau Tadeu. Mare atenție, însă, a nu se confunda cu celălalt Tadeu care a făcut parte din cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului. Iuda Tadeu a predicat Evanghelia în multe locuri printre care se numără Iudeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia și Armenia.

ADVERTISEMENT

În momentul în care a ajuns să predice în Muntele Ararat, Sfântul Apostol Iuda a fost prins de păgâni care l-au supus la chinuri groaznice. Acesta a fost răstignit și în cele din urmă omorât cu săgeți.

Având în vedere că vorbim de o sărbătoare importantă pentru creștini, în această zi oamenii țin post, mai ales că este vineri și pe deasupra, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel care a început pe 15 iunie și ține până pe 28 iunie.

ADVERTISEMENT

Rugăciune puternică către Sfântul Iuda Tadeu

„O, Sfinte Iuda Tadeu, rudă a Domnului nostru Iisus Hristos, apostol și martir glorios, strălucit în virtuți și puternic în minuni, credincios și grabnic ajutător al celor ce te cinstesc și se încred în tine, privește cu ochi milostivi la cel ce astăzi aleargă la tine și cere mijlocirea ta.

Tu ai dobândit de la Dumnezeu darul de a ajuta îndeosebi pe acei care au pierdut aproape orice speranță și se află în pragul disperării. Privește deci la mine și vezi în ce strâmtorare mă aflu. Viața mea este o viață de suferință.

ADVERTISEMENT

Zilele mele sunt pline de durere și necaz, sufletul meu este o mare amărăciune. Cărările mele sunt pline de suspine și lacrimi și griji mistuitoare care îmi macină toată puterea de viață.

Neliniștea, disperarea și lipsa de încredere în ajutorul de sus îmi copleșesc de multe ori sufletul, astfel încât mi se pare că mila dumnezeiască m-ar fi părăsit.

Atunci sufletul meu se umple de întuneric, credința se clatină, inima mea slăbește și disperarea se furișează în suflet vrând să se facă stăpână peste mine, O, Sfinte Iuda Tadeu, tu nu mă poți lăsa în starea aceasta.

La tine alerg, pe tine te rog, ajută-mi. Ascultă te rog, rugămintea mea! Nu mă voi depărta de tine până când nu mă vei asculta. Grăbește-te și vino-mi te rog în ajutor și nu mă lăsa, ca încrederea mea în tine să fie rușinată.

Fie ca prin mijlocirea ta să se preamărească și întru mine nesfârșita milostivire a lui Dumnezeu. Ascultă-mi rugăciunea mai ales în necazul meu cel mare pe care îl am acum și dă-mi grabnicul tău ajutor în ( aici se mărturisește necazul ).

Nu lăsa ca sufletul meu să rămână zdrobit de această lovitură a durerii și să cadă în disperare. Asculta-mă o, Sfinte Iuda Tadeu, împlinește-mi rugămintea și eu îți voi fi recunoscător în toate zilele mele. Te voi cinsti ca pe cel mai de seamă ajutător al meu.

Voi mulțumi lui Dumnezeu pentru mijlocirea ta și voi răspândi pe cât îmi va sta în putere cinstirea ta între oameni. Amin.”

 

 

ADVERTISEMENT