Life

Sfânta Ana, pomenită pe 9 septembrie. Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare

09.09.2020 | 09:35
Sfanta Ana pomenita pe 9 septembrie Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi de sarbatoare
Sfânta Ana, pomenită pe 9 septembrie. Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria, este pomenită de calendarul ortodox în fiecare an pe 9 data de septembrie. Alături de aceasta este cinstit și Sfântul Ioachim, așadar părinții „Prea Sfântei Născătoare de Dumnezeu”, Maica Domnului care a venit pe lume când aceștia erau deja înaintați în vârstă.

Pomenită la o zi după nașterea Fecioarei Maria, Sfânta Ana este o sărbătoare trecută în calendar cu cruce neagră, fiind o zi foarte importantă de post. De asemenea, este ziua în care credincioșii împart bucate de pomană pentru sufletele persoanelor dragi care au plecat dintre cei vii.

ADVERTISEMENT

Sfinții Ioachim și Ana sunt adesea invocați în rugăciuni de cuplurile care nu reușesc să aibă copii, ei devenind părinți destul de bătrâni. Datorită lor Fecioara Maria a venit pe lume, aducând la rândul său pe Mesia, Mântuitorul Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu.

Sfânta Ana, cinstită pe 9 septembrie. Ce nu trebuie să faci

Ca la orice sărbătoare importantă a Bisericii Ortodoxe se păstrează câteva tradiții și obiceiuri. De asemenea, în această zi trebuie să ții cont de anumite lucruri pe care nu este indicat să le faci atâta timp cât durează slujba de la Biserică.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în ziua cinstirii Sfântei Ana creștinii ortodocși nu trebuie să spele nimic de mână și nici să facă curățenie prin gospodărie. Se mai spune că nu este bine să mănânci pe săturate, ci să oferi și celorlalți din bucatele tale.

O altă veche tradiție spune că în această zi de sărbătoare este foarte importantă să dăruim celor din jur, fără a aștepta nimic în schimb. Totodată, în ziua pomenirii Sfinților Părinți Ioachim și Ana, credincioșii dau de pomană pentru cei dragi care au plecat la Ceruri.

ADVERTISEMENT

La capitolul ce nu este indicat să faci pe 9 septembrie se numără și banii. Așadar, în această zi nu este bine să împrumuți pe nimeni și nici să cheltui prea mult. Totodată, nu este bine să împrumuți haine sau alte lucruri din casă.

De asemenea, de Sfânta Ana nu trebuie să te cerți cu persoanele din jur pentru că atragi numeroase supărări. Se spune că acestea se întorc împotriva ta mai devreme sau mai târziu.

ADVERTISEMENT

Nu se muncește în această zi de sărbătoare pentru că vei avea parte numai de necazuri grele în viață. În schimb, sărbătoarea este un prilej major pentru post și rugăciune, credincioșii înălțând către Dumnezeu o rugă extrem de importantă.

Rugăciune către Sfânții Părinții, Ana și Ioachim, părinții Fecioarei Maria

„Doamne Dumnezeule, Atotțiitorule, Cel ce numai cu cuvântul Tău ai făcut cerul și pământul cu toate cele ce sunt într-însele; Dumnezeule, Cel ce ai zis făpturilor Tale să crească și să se înmulțească.

Tu cel ce ai binecuvântat pe Sara, soția lui Avraam, și la bătrânețile ei a născut pe Isaac, și ai dăruit Anei, ce era stearpă, pe Samuil Prorocul și alți copii, dă-mi și mie roadă pântecelui meu, și nu mă lăsa să rămân pururea de ocară și urgie oamenilor.

Adonai, Doamne Savaot, Tu Care știi ocara nerodirii mele, dezleagă-mi durerea inimii mele, deschide pântecele meu, și pe cea neroditoare arat-o roditoare cu Atotputernicia Ta…

Și orice voi naște: fecior ori fecioară, o voi închina Sfinției Tale cu toată inima, dăruind-o Bisericii Tale pentru a-Ți sluji pururea acolo. Amin”. 

ADVERTISEMENT