Life

Sfânta Ecaterina, sărbătorită pe 25 noiembrie. Ce nu este bine să faci în această zi

Biserica Ortodoxă o prăznuiește în fiecare an pe data de 25 noiembrie pe Sfânta Ecaterina. Aceasta a fost martirizată la începutul secolului al IV-lea.
24.11.2021 | 19:11
Sfanta Ecaterina sarbatorita pe 25 noiembrie Ce nu este bine sa faci in aceasta zi
ADVERTISEMENT

Sfânta Muceniță Ecaterina este prăznuită în fiecare an pe 25 noiembrie. Slavii o cinstesc cu o zi mai devreme.

Potrivit tradiției, Ecaterina din Alexandria a fost martirizată la începutul secolului al IV-lea în timpul domniei împăratului roman Maxentius.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea apare în calendar cu cruce neagră.

Sfânta Ecaterina, sărbătorită pe 25 noiembrie. Ce nu este bine să faci în această zi

Sfânta Muceniță Ecaterina a fost fiica guvernatorului Alexandriei, Contas. Aceasta a primit o educație aleasă. A fost curtată de mulți tineri din familii bogate, dar nu a ales pe niciunul. Le-a spus părinților că se va căsători doar cu el care o va depăși în înțelepciune, frumusețe și bogăție.

Mama Ecaterinei a trimis-o la duhovnicul ei, un Sfânt care trăia într-o peșteră pentru a o sfătui. Acesta i-a spus că va găsi un mire așa cum își dorește, iar la plecare i-a dat o icoană cu Maica Domnului și Iisus. Așa cum i-a spus duhovnicul, fata s-a rugat toată noaptea și a văzut-o pe fecioara Maria care i l-a trimis pe Fiul său să o vadă. El îi spune că nu o place pentru că e urâtă și fără minte pentru că nu era botezată.

ADVERTISEMENT

Tânăra s-a întors la părinte care a învățat-o credința creștină și a botezat-o. Maica Domnului i se arată din nou în vis, iar Hristos îi dă un inel extrem de frumos.

Întoarsă în Alexandria, Ecaterina este observată de împăratul Maxentius la un festival. Acesta o pune să înfrunte o adunare de filozofi păgâni, dar fata reușește să-i învingă pe toți cu inteligența ei. Pentru că refuză să-i cinstească pe zei, Sfintei Ecaterina i s-a tăiat capul.

ADVERTISEMENT

Pentru că această sărbătoare are loc în Postul Crăciunului nu este bine să se mănânce de dulce. În această zi nu se muncește, fiindcă sfânta îi pedepsește pe cei care nu-i cinstesc numele.

Rugăciunea către Sfânta Ecaterina

Se spune că Sfânta Ecaterina le ajută pe fetele nemăritate să-și găsească alesul și aduce bunăstare în familie. Există o rugăciune care trebuie spusă pe data de 25 noiembrie.

ADVERTISEMENT

“O, Sfântă Mare Muceniță Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor și oglinda frumuseții fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăția minții în chip minunat, tuturor izvorând razele înțelepciunii Soarelui dreptății, luminează și întunericul sufletului meu și cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngerești. (…) Luând în ajutor cetele îngerești și stând înaintea Împăratului luminii, roagă-te să aflăm noi milă în ceasul ieșirii sufletului din trup.

Păzindu-ne de înfricoșatele amenințări ale vrăjmașilor nevăzuți, cărora din neputință am slujit în această viață, fiind noi iubitori de patimile cele stricătoare de suflet mai mult decât de răbdarea necazurilor spre mântuire.

La înfricoșătoarea judecată a Mântuitorului împreună cu Maica Domnului, cu Sfântul Arhanghel Mihail, cu Înaintemergătorul, cu Apostolii și cu toți Sfinții roagă-te să aflăm noi izbăvire de partea cea de-a stânga și să moștenim frumusețile Raiului.

Ca una ce strălucești cu frumusețea mai presus de minte, îmbrăcându-te în lumina iubirii Treimii, înfrumusețează și sufletele noastre cu podoabele rugăciunilor tale, ca cinstindu-te neîncetat după vrednicie să aflăm calea Împărăției celei de sus, spre slava lui Dumnezeu și dobândirea cununiei mântuirii. Amin.”

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când au văzut spectacolul unic: "Dumnezeule! Am vrut să plâng"
Meseriile pe care le au cei doi băieţi ai lui Florin Răducioiu: Nu...
Meseriile pe care le au cei doi băieţi ai lui Florin Răducioiu: Nu trebuie să le fie ruşine! Aş fi vrut să facă mai mult!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua...
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion