Life

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Filofteia. E cinstită pe data de 7 decembrie

Sfânta Muceniță Filofteia este pomenită anual pe data de 7 decembrie, sărbătoarea venind la pachet cu câteva tradiții și obiceiuri foarte importante.
06.12.2021 | 18:11
Traditii si obiceiuri de Sfanta Filofteia E cinstita pe data de 7 decembrie
ADVERTISEMENT

Filofteia, care este cunoscută ca fiind ocrotitoarea Țării Românești, le solicită creștinilor de pretutindeni foarte multă încărcătură emoțională, dar și numeroase tradiții.

De asemenea, un vechi obicei popular ne amintește că Sfânta Muceniță are grijă de copii, de tineri și de fetele care vor să se căsătorească.

ADVERTISEMENT

Concret, sunt multe obiceiuri de care creștinii ortodocși țin cont pe data de 7 decembrie, dar sunt și lucruri care trebuie evitate cu orice preț.

Sfânta Muceniță Filofteia. Obiceiuri și tradiții de care să ții cont pe 7 decembrie

O altă tradiție populară spune că în ziua în care este sărbătorită Sfânta Muceniță Filofteia nu trebuie folosite obiectele ascuție, mai exact cuțitul, furculița sau toporul.

ADVERTISEMENT

Totodată, pâinea nu trebuie tăiată, ci ruptă cu mâna. În plus, o superstiție din bătrâni ne amintește că persoanele care muncesc în această zi atrag multe rele asupra familiei lor.

E bine să fie oferită hrană copiilor săraci, știindu-se că familiile care fac acest lucru sunt protejate de rele și de bolile grave. În această zi nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se fac treburi prin gospodărie.

ADVERTISEMENT

Sfânta Filofteia este trecută în calendarul ortodox cu cruce albastră ceea ce înseamnă că Biserica Ortodoxă dă dezlegare la pește în această zi.

Potrivit tradiției, tinerii care vor să se căsătorescă trebuie să ajungă la racla care conține moaștele acestei sfinte.

ADVERTISEMENT

De asemenea, credincioșii se roagă pentru cei care au murit în condiții suspecte. De Sfânta Filofteia oamenii vor ca adevărul să iasă la iveală.

În altă ordine de idei, fetele care își doresc să fie mame trebuie să se roage în această zi de mare sărbătoare și 40 de zile mai târziu. Rugăciunile le vor fi astfel ascultate.

Rugăciune către Sfânta Muceniță Filofteia. Se rostește pe 7 decembrie

„Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului.

Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile.

Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind.

Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră.

Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău.

Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”. 

ADVERTISEMENT