Life

Sfânta Maria 2020. Ce nu e bine să faci miercuri și vineri, înaintea Adormirii Maicii Domnului. E mare păcat!

11.08.2020 | 11:44
Sfanta Maria 2020 Ce nu e bine sa faci miercuri si vineri inaintea Adormirii Maicii Domnului E mare pacat
Sfânta Maria: interdicțiile dinaintea marii sărbători. Sursa foto: observatorbn.ro
ADVERTISEMENT

Sfânta Maria (Adormirea Maicii Domnului) este una dintre cele mai mari sărbători din an și cea mai importantă dedicată Fecioarei care l-a născut pe Iisus Hristos, celebrată pe 15 august.

Sfânta Maria 2020: Ce nu e bine să faci miercuri și vineri

Înainte de sărbătoare, timp de 15 zile, creștinii țin post, în special în zilele de luni, miercuri și vineri. Săptămâna aceasta este ultima înainte de Adormire, iar miercurea și vinerea există câteva obiceiuri și superstiții de care mai ales cei de la țară țin cont cu sfințenie chiar și în zilele noastre.

ADVERTISEMENT

În credința ortodoxă, miercurea este Ziua Maicii Domnului, iar pentru a o cinsti este bine să nu mănânci carne ori alte produse de origine animală.

Se ține post negru până la ora 12, după terminarea slujbei, iar apoi nu se muncește nimic prin casă. Este bine să aprinzi o candelă seara, lângă o icoană cu Preacurata și să spui rugăciuni dedicate ei.

ADVERTISEMENT

Rugăciunile care se spun miercuri seara

Mulți preoți le oferă drept canon celor care vor să le fie iertate păcatele „Rugăciunea nodurilor” sau „Născătoare de Dumnezeu”, două dintre cele mai puternice compoziții creștine, rugăciuni care pot face adevărate minuni dacă sunt spuse din inimă și cu pioșenie.

În ziua de vineri nu este bine să te cerți cu nimeni și să nu speli haine ori alte obiecte din casă. Se pot coace plăcințele cu verdețuri, iar în multe zone din Ardeal și Banat se fac tot felul de ciorbe cu legume. Și această zi este una de post.

ADVERTISEMENT

Este mare păcat dacă vinerea blestemi sau înjuri pe cineva. Se spune că toate blestemele pe care le faci acum se vor întoarce împotriva ta și a urmașilor tăi.

Vinerea dinaintea Adormirii Maicii Domnului este ziua perfectă pentru împăcare, așadar nu ezita să îți ceri iertare dacă i-ai greșit cuiva, dacă l-ai supărat cu vorba sau cu fapta.

ADVERTISEMENT

Totodată, vinerea nu se face curățenie deloc și nu se plantează pomi ori se culeg roadele din grădină.

 

ADVERTISEMENT
Tags: