Life

Sfânta Maria Mică. Ce este interzis să faci pe 8 septembrie. Rugăciunea zilei

Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 8 septembrie 2021 una dintre cele mai importante sărbători din Biserica Ortodoxă, nașterea Fecioarei Maria sau Sfânta Maria Mică. Rugăciunea zilei pe care trebuie neapărat să o spui.
07.09.2021 | 13:06
Sfanta Maria Mica Ce este interzis sa faci pe 8 septembrie Rugaciunea zilei
Sfânta Maria Mică. Ce este interzis să faci pe 8 septembrie. Rugăciunea zilei
ADVERTISEMENT

În data de 8 septembrie, trebuie respectate obiceiurile de Sfânta Maria Mică, cea aleasă să dăruiască trup de om lui Dumnezeu-Fiul, Mântuitorul Isus Hristos. Este primul praznic din noul an bisericesc, care a început la data de 1 septembrie.

Sărbătoarea, numită și Sfânta Maria Mică, amintește faptul că Fecioara Maria a venit pe lume din doi părinți înaintați în vârstă, Ioachim și Ana, ca rod al rugăciunii lor.

ADVERTISEMENT

Tatăl era din seminția lui David, în timp ce mama din cea a lui Aaron, întreaga învățătură despre cultul Maicii Domnului putând fi redusă la Maică a lui Dumnezeu și Pururea Fecioară.

Nașterea Maicii Domnului, pomenită pe 8 septembrie. O sărbătoare mare

Sfânta Scriptură nu ne oferă informații despre Nașterea Maicii Domnului, evenimentul fiind relatat destul de târziu de Tradiția Bisericii și consemnată în cărțile de cult și în unele scrieri. Una dintre acestea este Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea este prezentă și la copți și la sirieni, separați de Biserica Ortodoxă după al patrulea sinod ecumenic. Acest lucru ne arată că începutul ei trebuie pus între sinodul trei (431) și cel de-al patrulea (451).

De asemenea, Nașterea Maicii Domnului a fost adoptată și în Apus, în vremea papei Serghie I (687-701). Conform crestinortodox.ro, Condacul și Icosul acestui praznic au fost alcătuite de Sfântul Roman Melodul în secolul al VI-lea.

ADVERTISEMENT

Totodată, Canonul care se cântă la slujba Utreniei a fost compus de Sfântul Ioan Damaschin, cel care a scris cărți dumnezeiești și a făcut cântări izvorâtoare de miere.

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Fecioarei Maria, 8 septembrie

E de la sine înțeles că în această zi de mare sărbătoare creștinii ortodocși țin cont de câteva tradiții și obiceiuri, care sunt păstrate din moși-strămoși.

ADVERTISEMENT

În afară de slujba de la Biserică există câteva tradiții populare de care oamenii țin cont, printre acestea numărându-se faptul că pe 8 septembrie nimeni nu are voie să lucreze.

Nu se spală, nu se coase și nu se face treabă prin gospodărie. Este ziua în care rândunelele își pregătesc călătoria spre țările calde, iar gâzele și reptilele se retrag în pământ.

Plantele nu mai sunt bune de leac și își pierd puterile tămăduitoare. De asemenea, vremea începe să se strice, devine capricioasă și mai răcoroasă.

Pe 8 septembrie se deschide sezonul de cules la vii, se bat nucii, se jupoaie coaja ulmilor. În plus, se dă startul târgurilor și iarmaroacelor de toamnă.

Se crede că rugăciunile adresate Maicii Domnului sunt mai ascultate ca oricând în această zi, mai ales din partea femeilor care își doresc un copil.

Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu, este ocrotitoarea tuturor copiilor care îi poartă numele, dar și cea care are grijă de toate mănăstirile din țara noastră.

Sfânta Maria Mică. Rugăciune scurtă către Fecioara Maria a Sfântului Serafim de Sarov

„Atotmilostivă, Împărăteasa mea, Preasfantă Doamnă, Fecioară Preacurată, Născătoare de Dumnezeu, Marie, Maica lui Dumnezeu, singura şi neîndoielnica mea nădejde. Nu te scârbi de mine.

Nu mă depărta, nu mă părăsi. Apără-mă, mijlocește, auzi-mă, vezi-mă… Stăpână, ajută-mă, iartă-mă, iartă-mă… Preacurată. Amin”.

ADVERTISEMENT