Creştinii sărbătoresc Sfânta Marie Mică. Rugile anumitor femei sunt ascultate astăzi!

Creştinii sărbătoresc vineri Naşterea Maicii Domnuluisau sau Sfânta Marie Mică. Peste 2 milioane de români poartă numele de Maria şi Marian ori derivate ale acestora, acesta fiind primul mare...
08.09.2017 | 10:30
Crestinii sarbatoresc Sfanta Marie Mica Rugile anumitor femei sunt ascultate astazi
ADVERTISEMENT

Creştinii sărbătoresc vineri Naşterea Maicii Domnuluisau sau Sfânta Marie Mică. Peste 2 milioane de români poartă numele de Maria şi Marian ori derivate ale acestora, acesta fiind primul mare praznic din anul nou bisericesc, care a început la 1 septembrie.

Sărbătoarea marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. De asemenea, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

ADVERTISEMENT

În această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită.

Sfanta Marie Mica, sarbatorita de crestini.  Vezi ce nu ai voie să faci!

În cultura populară există tot felul de superstiţii legate de această zi, in funcţie de zonă.

– Astfel, se spune că nu e voie să se aprindă focul in casă in preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion si boală.

ADVERTISEMENT

-In această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor si se spune că vor primi pruncul dorit. Si pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile insărcinate se pot ruga pentru o naştere usoară si un copil sănătos.

– Se mai spune că in fiecare casă trebuie să fie cate o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele si pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.

ADVERTISEMENT

– Pe 8 septembrie, bărbatii nu au voie să mesterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă si să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor si a familiilor lor.

– Ziua de dinaintea sărbătorii si ziua de după aduc ghinion celor care lucrează – bărbatii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. În unele zone există chiar superstiţia conform căreia dacă gătesti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ti se varsă oala cu mâncare si ii arde pe copii.

ADVERTISEMENT

– De asemenea, în cultura populară se mai spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfântă Măria Mică.

– De Sfânta Maria Mică se împart struguri si prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele si să primească si ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

– Maramuresenii cred că toamna va fi urată si cu precipitaţii dacă plouă pe 8 septembrie. Iar dacă infloresc merii si perii, inseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor. Semnele din această zi ii ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol.

– In alte regiuni, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara devenind o simplă amintire. Păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund in pămant.

– Se spune in popor că, începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine cu adevărat vremea rea. De unde si cunoscuta vorbă: “O trecut Santămăria, leapădă si pălăria”.

Sursă: news.ro

ADVERTISEMENT