Life

Sfânta Parascheva: tradiții și obiceiuri despre această zi sfântă din calendarul ortodox

13.10.2020 | 21:15
Sfanta Parascheva traditii si obiceiuri despre aceasta zi sfanta din calendarul ortodox
Cuvioasa Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie. Iată ce trebuie să știi despre acestă zi sfântă. Sursa foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Sfânta Parascheva este prăznuită în calendarul ortodox 2020 pe data 14 octombrie, având cruce roșie. “Îndreptătoarea judecătorilor nedrepți” este un simbol al unității Ortodoxiei de pretutindeni, este octoritoarea Moldovei și îi ajută pe cei bolnavi, sărmani și lipsiți de apărare și noroc.

Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea. Prima învățătură despre viața Sfintei se regăsește în “Cartea românească de învățătură” a mitropolitului Varlaam al Moldovei, din anul 1643. Sf. Parascheva s-a născut în Epivata,în apropiere de Constantinopol, într-o familie bogată, care a învățat-o să fie credincioasă și cu frică de Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Sfintei Parascheva îi sunt atribuite multe minuni și vindecări miraculoase. De ziua ei, are loc anual un pelerinaj la Iași, la care participă sute de mii de credincioși, fiind unul dintre principalele evenimente religioase din România. Cu toate acestea, din cauza pandemiei, Raed Arafat a anunțat că la pelerinajul desfășurat în perioada 8-15 octombrie vor lua parte doar cei din localitate.

Cuvioasa Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie. Obiceiuri și Tradiții

Despre moaștele Sf. Parascheva se spune că au puteri miraculoase, deoarece Cuvioasa este protectoarea celor care se confruntă cu probleme grave de sănătate, persoanelor sărmane și a oamenilor care nu-și găsesc liniștea sufletească. Ziua Sfintei Parascheva este și zi de pomenire a celor trecuți în neființă, iar printre bucatele pe care trebuie să le împarți celor amărâți se numără covrigii, pâinea, mustul sau vinul roșu.

ADVERTISEMENT

În această zi sfântă, doamnelor le este interzis să calce, să coasă, să toarcă, să facă de mâncare sau să se ocupe de alte treburi casnice, pentru că astfel se vor alege cu o durere de cap și de ochi. De asemenea, bărbaților le este interzis să muncească. În caz contrar, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea va cădea grindă.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este aducătoare de ploi mănoase, îmbelșugătoare de roade bune, veselitoarea plugarilor și ocrotitoare apelor, motiv pentru care chipul ei este prezent deseori în apropierea râurilor sau fântânilor, apa devenind tămăduitoare.

ADVERTISEMENT

În ziua în care este sărbătorită Sfânta Parascheva, credincioșii nu mănâncă fructe închise la culoare, pentru că acestea amintesc de sacrificiul martiric. În plus, nu se mănâncă nimic până la ora 12, când se termină slujba. Dacă nu respectă acest aspect, credincioșii vor avea probleme cu stomacul, mai ales dacă nu au consumat alimente de post. De asemenea, sunt de evitat nucile, castraveții, pepenele roșu sau poamele în formă de cruce.

În această zi, indiferent de cât ar fi de frig, credincioșii nu trebuie să aprindă focul deoarece se spune că adevărata credință este cea care ar trebui să le încălzească sufletele. Aceștia trebuie să își dedice toată ziua rugăciunii și să se pregătească de iarnă, cumpărându-și cojoace și pături.

ADVERTISEMENT

De asemenea, există și unele previziuni ale vremii în funcție de somnul oilor. Se zice că dacă oile dorm înghesuite în ziua de 14 octombrie, iarna va fi una friguroasă, lungă și mohorâtă. Dacă oile dorm răsfirate, atunci anotimpul rece va fi mai blând.

Rugăciune pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva

Pentru că Sfânta Cuvioasă Parascheva are puteri miraculoase și îi ajută pe cei aflați în mare impas, credincioșii se roagă adesea la ea, rostind rugăciuni care îi ajută să treacă peste necazuri.

,,Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești. Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune. Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

 

ADVERTISEMENT