Life

Sfânta Veronica, pomenită pe 12 iulie de Biserica Ortodoxă. Ce alte sărbători mai au loc în această zi

11.07.2020 | 17:39
Sfanta Veronica pomenita pe 12 iulie de Biserica Ortodoxa Ce alte sarbatori mai au loc in aceasta zi
Sfânta Veronica, pomenită pe 12 iulie de Biserica Ortodoxă. Ce alte sărbători mai au loc în această zi
ADVERTISEMENT

Pe lângă Sfânta Veronica, pomenită pe 12 iulie de Biserica Ortodoxă, în această zi mai sunt prăznuite icoana Maicii Domnului Prodromița, Sfântul Paisie Aghioritul și Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie.

Icoana Maicii Domnului numită “Prodromița” este una dintre icoanele făcătoare de minuni, păstrate în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos.

ADVERTISEMENT

Sfinții Proclu și Ilarie s-au născut în cetatea Calipt din Asia. Proclu era unchiul lui Ilarie și pentru că a mărturist că este creștin, a fost chinuit îndelung.

Ziua de 12 iulie este închinată Sfintei Veronica

Sfânta Veronica a fost femeia care I-a şters faţa Mântuitorului Iisus Hristos, în timpul patimilor Sale, pe drumul Golgotei. Pe acea pânză a rămas întipărit chipul Mântuitorului, rămânând cunoscută în istorie ca Sfânta Mahramă, prima icoană a Domnului Iisus, nefăcută de mână omenească.

ADVERTISEMENT

Se spune că Mântuitorul Hristos a vindecat-o de o boală grea, cum amintește și Evanghelia după Matei.

“Iată o femeie cu scurgere de sânge de doisprezece ani s-a apropiat de El și s-a atins de poala hainei Lui. Căci zicea în gândul ei: Numai să mă ating de haina Lui și mă voi face sănătoasă.

ADVERTISEMENT

Iar Iisus întorcându-se spre ea a zis: Îndrăznește fiică, credința ta te-a mântuit. Și s-a tămăduit femeia în ceasul acela”.

În ziua prăznuirii icoanei Maicii Domnului Prodomița se rostește o rugăciune care este grabnic ajutătoare:

ADVERTISEMENT

“Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioară, sfintei și dumnezeieștii icoanei tale cu dragoste și cu credință închinându-ne, o sărutăm mulțumind, căci prin ea celor credincioși dăruiești cu adevărat tămăduiri sufletelor și trupurilor.

Pentru aceasta grăim către tine: Slavă fecioriei tale, slavă milostivirii tale, slavă purtării tale de grijă, ceea ce ești una binecuvântată!”

ADVERTISEMENT