Life

Sfântul Andrei 2021. Tradiții și obiceiuri: Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2021, una dintre cele mai importante sărbători. Află ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine în această zi, dar și în anul care vine.
29.11.2021 | 16:13
Sfantul Andrei 2021 Traditii si obiceiuri Ce trebuie sa faci ca sati mearga bine
Sfântul Andrei 2021. Tradiții și obiceiuri: Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sfântul Andrei este prăznuit pe 30 noiembrie 2021 și sunt câteva tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți. Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul României și cel care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul geto-dac. Din acest motiv se spune că el este cel care a creștinat poporul român.

ADVERTISEMENT

Este numit și „Cel dintâi chemat” întrucât el a fost cel care a răspuns primul chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

Sfântul Andrei 2021. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 30 noiembrie

Sfântul Apostol Andrei este prăznuit anual în ziua de 30 noiembrie, fiind o sărbătoare cu cruce roșie. Este una dintre cele mai importante sărbători creștin-ortodoxe din România, iar credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri.

ADVERTISEMENT

Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este considerată echivalentul Halloween-ului la noi în țară. Se spune că în această noapte spiritele morților revin la viață. Spiritele rele aduc necazuri și boli, iar credincioșii trebuie să se protejeze de ele.

Tradiția spune că trebuie să ungem cu usturoi pragurile încăperilor pentru a alunga spiritele rele. În unele zone, gospodinele atârnă cununi de usturoi sau ung porţile, uşile, geamurile și cotețele animalelor cu usturoi.

ADVERTISEMENT

Se împrăștie pâine în afara casei, în curte și grădină pentru a potoli foamea sufletelor rătăcite sau strigoilor. Animalelor din gospodărie li se pune busuioc sfințit în hrană și agheasmă în apă.

O altă superstiție spune că trebuie descântate droburile de sare și se îngroapă sub grajdurile animalelor. Acestea vor fi scoase la suprafață de Sfântul Gheorghe, prăznuit pe 23 aprilie, care va hrăni necuvântătoarele pentru a le proteja de spiritele rele.

ADVERTISEMENT

Un obicei cunoscut și practicat de multe femei în această noaptea este punerea busuiocului sub pernă pentru aflarea ursitului. Fetele își pun sub pernă busuioc sfințit, iar chipul bărbatului cu care se vor căsători le va apărea în vis în acea noapte.

În unele regiuni se practică și un alt obicei pentru ca fetele să-și vadă ursitul. Se spune că femeia trebuie să stea goală între două oglinzi, ținând o lumânare în mână, pentru a vedea chipul bărbatului sortit.

De ce se pune grâu la încolțit

Una dintre cele mai cunoscute tradiții este aceea legată de anunțarea prosperității în anul următor. Grâul se pune la încolțit în vase mici și, în funcție de cum încolțește până la Anul Nou, așa va fi și următorul an.

Un grâu sănătos și înalt semnifică un an prosper, dar și sănătate și reușite. Grâul bogat anunță un pământ rodnic, în timp ce grâul scurt și uscat anunță un an sărac în recolte.

În noaptea de Sfântul Andrei, oamenii aduc în case crenguțe de vișin. Acestea vor fi puse în apă, iar dacă înfloresc până la Crăciun, anul va fi bogat.

Vremea din noaptea Sfântului Andrei ne spune cum va fi iarna. Dacă cerul este senin, atunci iarna va fi blândă. Dacă cerul va fi întunecat cu Lună Plină și va ploua sau va ninge, atunci iarna va fi grea.

Nu se mătură casa în noaptea de Sfântul Andrei. Se spune că lupii îți vor mânca vitele dacă faci asta. De asemenea, nu se lucrează în ziua sau în noaptea de Sfântul Andrei pentru a ne feri de boli și pericole.

Nu se spală, nu se coase, iar femeile nu se pot pieptăna, altfel le va merge rău în anul care vine. Nu se face pomană în ziua de 30 noiembrie.

Se crede că în noaptea de Sfântul Andrei lupii pot să vorbească, dar oamenii nu trebuie să-i audă, altfel se vor transforma în vârcolaci.

Ziua de Sfântul Andrei marchează începutul sezonului sărbătorilor de iarnă. Urmează Sfântul Nicolae (6 decembrie), după care sezonul se va încheia cu Boboteaza (6 ianuarie).

Rugăciunea de Sfântul Andrei

„În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm. Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin.”

ADVERTISEMENT