Ziua de sâmbătă, 4 iulie 2020 are o importanță majoră pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât este sărbătorit unul dintre cei mai importanți sfinți ai ortodoxiei. Cum probabil v-ați dat seama deja, vorbim despre Andrei Criteanul, teologul care a lăsat moştenire creştinătăţii cea mai completă operă de cântări şi imnuri bisericeşti.
Acesta s-a născut în Damasc și se spune că nu a vorbit până la vârsta de 7 ani, când a fost împărtăşit într-o biserică din Ierusalim. A început atunci să glăsuiască brusc, cu o abilitate nemaiîntâlnită. A rămas în Ierusalim, iar la vârsta de 15 ani a devenit călugăr la Biserica Sfântului Mormânt.
În 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, l-a trimis la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei a decretelor celui de-al Șaselea Sinod Ecumenic, împotriva monotelismului. În timpul petrecut în capitala Imperiului, Sfântul Andrei a fost hirotonit diacon și a slujit pe lângă un orfelinat și un azil de bătrâni.
Andrei Criteanul a fost un mare episcop misionar, a construit biserici, a înființat mănăstiri, a dezvoltat lucrarea filantropică a Bisericii, s-a ocupat de educația tineretului din eparhia sa și i-a ajutat fără să stea pe gânduri pe creștinii care au suferit de pe urma incursiunilor musulmanilor în insulă.
De asemenea, a fost un bun predicator, iar pentru a încuraja participarea poporului la viața liturgică a Bisericii a compus o mulțime de imnuri liturgice. A lăsat moștenire Canonul cel Mare, rugăciune care a intrat în cartea Triodul și constituie o piesă liturgică de o importanță majoră pentru perioada Postului Sfintelor Paști.
https://youtu.be/If1ESfPVHzM
Toate faptele scripturistice la care s-a făcut părtaş omul, fie că vorbim despre crearea, căderea, alungarea din Rai, întoarcerea, aşteptarea sau răscumpărarea, sunt personalizate în această rugăciune. Ele se transformă în faptele fiecăruia dintre noi: crearea mea, căderea mea, răscumpărarea mea.
„Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!
Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale.
Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin”, este rugăciunea pe care trebuie să o rostești pe 4 iulie, când îl sărbătorim pe Sfântul Andrei Criteanul.