Life

Sfântul Dimitrie cel Nou: Tradiții și obiceiuri pentru această mare sărbătoare a anului

26.10.2020 | 22:16
Sfantul Dimitrie cel Nou Traditii si obiceiuri pentru aceasta mare sarbatoare a anului
Sfântul Dimitrie cel Nou: Tradiții și obiceiuri pentru această mare sărbătoare a anului
ADVERTISEMENT

Sfântul Dimitrie cel Nou sau Sfântul Dimitrie Basarabov este ocrotitorul Bucureştiului şi este unul dintre marii sfinţi făcători de minuni, fiind sărbătorit în fiecare an pe 27 octombrie.

Acestei sărbători îi sunt atribuite diverse tradiţii şi obiceiuri, pe care mulţi le respectă pentru a le merge bine în viaţă şi pentru a beneficia de ocrotirea Sfântului. De asemenea, sunt scoase la Patriarhie moaştele Sfântului și are loc un pelerinaj.

ADVERTISEMENT

Sfântul Dimitrie cel Nou este patronul caselor, pe care le protejează de pagubă, de furtuni şi de furia animalelor sălbatice.

Sfântul Dimitrie cel Nou: Tradiții și obiceiuri pentru această mare sărbătoare a anului

Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a fost un pustnic care a trăit la sud de Dunăre în secolul 13, conform surselor româneşti, sau în secolul 17, conform celor bulgăreşti. El este sărbătorit pe 27 octombrie.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost un păstor din satul Basarabovo, iar apoi a îmbrățișat haina monahală, Locul de asceză fiind lângă albia unui râu, într-o mică grotă. Dimitrie cel Nou sfânt după ce localnici au adus mărturii că s-au întâmplat miracole şi vindecări în acea zonă.

Moaştele acestuia au fost scoase spre cinstire în timpul epidemiilor de ciumă şi holeră din 1815 şi 1830 de domnitorii Caragea şi Ghica, iar, în 1955, Biserica a decis generalizarea cultului.

ADVERTISEMENT

În această zi, la fel ca în celelalte zile de sărbătoare, există o serie de tradiţii şi obiceiuri care trebuie respectate pentru a avea ocrotirea Sfântului. În această zi, nimenu nu trebuie să muncească, să spele, să facă efort, curățenie, să coase sau să taie.

În plus, este zi de pomenire a celor trecuţi în neființă, iar credincioșii merg la cimitir cu bucate sfinţite la biserică şi le împart la mormântul celor decedați. În plus, se aprind câte zece lumânări la mormintele celor care au plecat la cele veșnice fără lumânare.

ADVERTISEMENT

În această zi, este bine să le dăruim fructe de toamnă bătrânilor singuri și neajutoraţi. De asemenea, dacă nu există nimeni în familie care să poarte numele Sfântulu Dimitrie, este bine ca la masă să fie aşezată icoana Cuviosului Dimitrie Basarabov. Acest obicei este aducător de armonie, sănătate şi spor în locuinţă.

În noaptea Sfântului Dimitrie cel Nou, se aprind focuri în curtea gospodăriei, întreţinute cu crenguţe şi cetină de brad. Focul este lăsat să ardă peste noapte, persoana care în veghează povesteşte despre minunile săvârşite de cei doi Sfinţi Dimitrie.

Rugăciune către Sf.Dimitre cel Nou

“Cuvioase părinte, din pruncie faptelor celor bune urmând şi viaţă fără prihană prin muncă câştigând, vas ales te-ai arătat al Sfântului Duh şi de la El învrednicindu-te de harul minunilor ai întărit pe oameni în frica Domnului.

Iar acum cu strălucirea dumnezeieştilor raze luminându-te, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să lumineze ochii noştri cei sufleteşti, ca să nu ne poticnim întru întunericul păcatelor, Părinte Dimitrie”.

ADVERTISEMENT