Sfântul Dumitru, sărbătorit pe 26 octombrie 2021, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Potrivit tradiției, este omologul Sfântului Gheorghe, fiind și patronul păstorilor și garantul soroacelor.
Sărbătoarea Sfântului Dumitru reprezintă ultima dintre sărbătorile de toamnă, fiind și printre cele mai importante, după Sfânta Parascheva.
FANATIK îți spune care sunt tradițiile și obiceiurile pe care creștinii ortodocși trebuie să le respecte. Iată ce este interzis să faci în ziua de 26 octombrie.
În ziua de 26 octombrie 2021 este prăznuit Sfântul Dumitru sau Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir. A fost un martir creștin și un sfânt militar din secolul III. A trăit pe vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian, în cetatea Tesalonic.
Sfântul Dumitru a fost martirizat în anul 306 și este pomenit pe 26 octombrie atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică. Dumitru era fiul guvernatorul cetății Tesalonicului și a fost botezat în secret de părinții săi, de frica prigoanelor aspre împotriva creștinilor.
În cămara ascunsă a palatului lor, Sfântul Dumitru a fost învățat de părinți tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei nevoiași. După ce tatăl său a murit, împăratul Maximian l-a chemat pe Dumitru pentru a-l face guvernator al Tesalonicului.
Împăratul a aflat că noul voievod este creștin, așa că s-a înfuriat și a ordonat să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. A poruncit apoi ca Dimitrie să fie întemnițat. În ziua de 26 octombrie, soldații l-au găsit rugându-se, după care l-au străpuns cu sulițele.
Această sărbătoarea marchează începutul iernii și vine cu câteva tradiții, obiceiuri și superstiții pentru credincioși. Conform credinței populare, se spune că ziua Sfântului Dumitru este cea în care căldura intră în pământ și vine frigul.
Se spune că nu ai voie să folosești pieptenele în ziua de Sfântul Dumitru, altfel vei atrage necazuri și primejdii. În Bucovina se spune că cine seamănă usturoiul pe 26 octombrie va avea parte de pagube anul viitor.
Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, este interzis să speli, să coși sau să faci orice are legătură cu treburile casnice, inclusiv prepararea mâncării la cuptor.
Tot în această zi se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă părul frumos. Cei care au datorii trebuie să le plătească până la Sfântul Dumitru ca să le meargă bine anul viitor.
Se spune că cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli sau pericole. Este o zi a soroacelor pentru slujbe, împarte mâncare si se slobod sărindarele. Femeile trebuie să meargă la biserică și să dea de pomană celor trecuți în neființă.
De asemenea, femeile trebuie să le împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării se împarte grâu fiert în lapte și colivă.
În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a se păstra sănătoşi tot anul. Se spune că focul alungă fiarele şi încălzește morţii. Țăranii aruncă un cărbune în grădină, după ce focul se stinge, pentru ca aceasta să primească puterea de a rodi.
Sfântul este considerat patronul tuturor păstorilor. Se spune că ziua de 26 octombrie este prima zi cu ger și se poate afla cum va fi iarna. Ciobanii își pun cojocul în mijlocul oilor, așteptând să vadă ce oaie se va așeza pe el.
Dacă se va așeza o oaie neagră, iarna va fi una blândă. Dacă, în schimb, se va așeza o oaie albă, atunci iarna va fi aspră și geroasă.
„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.
Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.
Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei.
Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.
Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.
Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin.”