News

Sfântul Gheorghe, celebrat în a doua zi de Paşte. La ce biserică din România sunt aduse moaştele mucenicului

28.04.2019 | 21:44
Sfântul Gheorghe, prăznuit în a doua zi de Paște!

Moaștele Sfântului Gheorghe vor fi, în ziua prăznuirii acestuia, în pridvorul bisericii Sfântul Gheorghe-Nou din București. Anul acesta, amintirea sfântului mucenic a picat în Săptămâna Mare, lucru ce nu se cade rânduielilor bisericii, așa că urmează să fie prăznuit pe data de 29 aprilie, în a doua zi de Paște. Părintele Emil Cărămizaru, paroh al bisericii Sfântul Gheorghe-Nou, a oferit mai multe detalii despre eveniment.

Sfântul Gheorghe, prăznuit în a doua zi de Paște

Moaștele Sfântului Gheorghe vor urma să fie expuse în pridvorul bisericii Sfântul Gheorghe-Nou, chiar de ziua amintirii sale, alături de icoana mucenicului. Credincioșii pot veni la moaștele sfântului la biserica cea mai frumoasa de la Kilometrul 0 al României. Lăcașul Domnului mai adăpostește și moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu și mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, care a fost primită de la însuși făptuitorul celei dintâi uniri a provinciilor românești istorice, marele domnitor Mihai Viteazul.

„Biserica Sfinților Brâncoveni din mijlocul Bucreștilor își serbează, de peste patru veacuri, hramul istoric, pe purtătoul de biruință, mare mucenic al lui Hristos, Gheorghe. Spunem aceasta întrucât și bisericile construite anterior anului 1707, pe acest loc, au avut același ocrotitor, pe Sfântul Gheorghe. La biserica noastră, Sfântul Gheorghe-Nou, se află și un fragment din moaștele viteazului iubitor de Hristos, Gheorghe, care mult a pătimit pentru credința sa neschimbată, spune părintele doctor Emil Cărămizaru, parohul bisericii Sf. Gheorghe-Nou, conform evz.ro.

Sfântul Gheorghe, prăznuit pe 29 aprilie, în a doua zi de Paște
Sfântul Gheorghe, prăznuit pe 29 aprilie, în a doua zi de Paște

Canon de rugăciune pentru Sfântul Gheorghe

  • Stih: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
    Mai presus decât soarele a strălucit pomenirea ta acum, mucenice înarmat al lui Hristos. Căci ca nişte raze prealuminoase, strălucirile minunilor în tot pământul strălucit le-ai vărsat, de lumină purtătorule, Sfinte Mare Mucenice Gheorghe.
  • Stih: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
    Însuţi oştitorule, mult biruitorule, luptătorule al lui Hristos, dă-mi mie ca să laud luptele şi vitejiile tale, pe care le-ai suferit bărbăteşte, aprins de dorul lui Hristos, înţelepte, Căruia şi viezi, bucurându-te.
  • Stih: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
    Ca un nou David viteaz te-ai arătat în războaie, îndemânatic cu mâna. Că precum acela pe Goliat, aşa şi tu pe protivnic l-ai biruit, surpându-l cu săgeţile cuvintelor tale, Încununate Gheorghe.
  • Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
    Cât este de înfricoşătoare, de negrăit şi minunată naşterea ta cea frumoasă, Fecioară. Căci ca pe un Prunc pe Dumnezeu Cel cu totul Desăvârşit L-ai alăptat la sân trupeşte; uimitoare auzire: Hrănitoarea de Prunc, Maică fără de bărbat.