Life

Sfântul Ioan 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

Sfântul Ioan 2022. Ce tradiții și obiceiuri sunt pe data de 7 ianuarie 2022? FANATIK își spune ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine în ziua de mare sărbătoare creștinească.
06.01.2022 | 15:33
Sfantul Ioan 2022 Traditii si obiceiuri Ce trebuie sa faci ca sati mearga bine
Sfântul Ioan 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Sfântul Ioan este una dintre cele mai mari sărbători creștinești, evenimentul fiind ținut la mare cinste de milioane de români care își serbează pe 7 ianuarie 2022 onomastica. Sărbătoarea de Sfântul Ioan mai e cunoscută în popor și sub numele de Sânt-Ion sau Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan 2022

Ziua Sfântului Ion Botezătorul, pe 7 ianuarie, este o zi încărcată de semnificații și reprezintă sfârșitul Sărbătorilor de Iarnă. Sfântul Ioan, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în apa Iordanului, este și protectorul copiilor pe care îi ferește, conform credinței, de boli sau de malformații la naștere.

ADVERTISEMENT

Tradiția spune, în România, că de Sfântul Ioan toată lumea trebuie să se bucure și să petreacă. De aici vine și obiceiul ca, pe 7 ianuarie, să se practice ”Iordăneala”. Mai exact, tinerii iar apă sfințită de la Bobotează și, după terminarea slujbei de Sfântul Ioan din Biserică și stropesc fiecare om care iese din locașul sfânt, apoi îi urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe cei care le-au făcut urările cu bani, cu care aceștia chefuiesc spre seară, conform tradiției.

De altfel, de Sfântul Ioan se spune că este o zi a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul. De aceea se și pune la cale și o petrecere dedicată femeilor căsătorite. Astfel, acestea se adună la una dintre ele acasă, pun pe masă alimente și băutură și, conform tradiției, petrec până dimineața.

ADVERTISEMENT

Un alt obicei este ca în dimineața zilei de Sfântul Ioan fiecare om să se stropească pe față cu agheasmă nouă, de la Bobotează (sărbătoare care are loc pe 6 ianuarie 2022), pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Ce trebuie să facă ca să îți meargă bine tot anul

Pentru ca anul care abia a început să fie unul în care toate vor merge ca pe roate trebuie respectate anumite ritualuri în ziua de Sfântul Ioan și, pe lângă chefuit, mai există câteva obiceiuri.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care sărbătoresc așa cum se cuvine ziua de 7 ianuarie vor avea, conform superstițiilor populare, gospodării ferite de foc și de incendii, iar animalele din bătătură nu vor fi atacate de cele sălbatice care le dau târcoale.

De asemenea, când vine vorba de mâncare și de băutură, de Sfântul Ioan trebuie respectate anumite cutume. Nu se bea vin roșu – pentru că Sfântul Ioan a fost martirizat de Irod din porunca căruia i s-a tăiat capul – și, în lumea tradițiilor rurale, nu se folosește cuțitul pentru a tăia alimentele, acestea fiind doar rupte cu mâna.

ADVERTISEMENT

O altă interdicție este cea a folosirii măturii, care ar deranja liniștea morților, iar ca la orice sărbătoare importantă este interzis spălatul rufelor, cusutul și restul treburilor casnice. De asemenea, certurile sunt interzise, tradiția spunând că supărările din ziua de Sfântul Ioan vor apărea de-a lungul întregului an.

În plus, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ioan se ”botează” gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească, ”Gerul Bobotezei” devenind istorie.

Sfântul Ioan este cel care l-a anunțat pe Iisus Hristos și a plătit cu viața

Sfântul Ioan Botezătorul e considerat a fi cel mai important dintre proroci și face legătura între Vechiul şi Noul Testament. Lui i se mai spune şi Înaintemergătorul pentru că este cel care a anunțat oamenii pentru primirea lui Iisus Hristos, el fiind cel care l-a botezat în apele Iordanului pe Mântuitor.

Sfântul Ioan, un bărbat care a trăit într-o austeritate strictă, a propovăduit dreptatea, cinstea, buna convieţuire, iar predicile sale au avut un profund caracter moral, lucru care i-a deranjat pe cârmuitorii din Iudea din acele vremuri.

Ioan Botezătorul a fost încarcerat de Regele Irod după ce l-a acuzat ce conducător de incest, dezvăluind că acesta avea o relație cu soția fratelui său, un lucru care era pedepsit strict de morala acelor vremuri.

Sfântul Ioan Botezatorul a fost decapitat la ordinul lui Irod după ce, la un ospăț, regele i-a promis Salomeea (fiica Irodiadei, femeia pentru care fusese acuzat Irod de incest) că îi va îndeplini orice dorință.

Tânăra, sfătuită de mama sa, i-a cerut lui Irod decapitarea prorocului, lucru care s-a și întâmplat în ciuda faptului că regele nu dorea așa ceva, iar capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost adus pe un platou de aur.

ADVERTISEMENT