Life

Sfântul Ioan. De ce este important să iei aghiasmă de la biserică pe 6 ianuarie

05.01.2021 | 18:05
Sfantul Ioan De ce este important sa iei aghiasma de la biserica pe 6 ianuarie
Sf. Ioan Botezătorul. De ce este important să luam agheasmă de la biserică pe 7 ianuarie. Sursa foto: realitatea.net
ADVERTISEMENT

Sfântul Ioan Botezătorul se sărbătorește pe 7 ianuarie, urmând imediat după Bobotează, și este important să urmăm anumite tradiții, printre care să luăm aghiasmă de la biserică pe 6 ianuarie.

Sfântul Ioan Botezătorul reprezintă sfârșitul sărbătorilor de iarnă, care au fost deschise de praznicul Sfântului Nicolae pe 6 decembrie. Există o serie de obiceiuri și tradiții pe care românii trebuie să le urmeze pentru ca anul să fie unul bun.

ADVERTISEMENT

Ziua de 7 ianuarie este una de sărbătoare pentru milioane de români, care poartă numele Sfâtului Ion și derivate acestuia.

Sfântul Ioan. De ce este important să iei aghiasmă de la biserică pe 6 ianuarie

Luna ianuarie este marcată de câteva sărbători importante, printre care Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Aceasta urmează imediat după Bobotează, iar credincioșii trebuie să respecte câteva obiceiuri și tradiții esențiale dacă vor să le meargă bine.

ADVERTISEMENT

Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul proroc din Vechiul Testament și este cel care a pregătit omenirea pentru venirea Fiului Lui Dumnezeu, Iisus Hristos, convertindu-i pe oameni să-și recunoască păcatele.

Acesta mai avea o misiune importantă, și anume să scoată în evidență realitatea păcatului și să trezească dorința de mântuire. Venirea lui Iisus Hristos urma să le deschidă acestor oameni convertiți care este calea potrivită pe care să o urmeze.

ADVERTISEMENT

Există mai multe tradiții de care credincioșii trebuie să țină cont cu ocazia acestei sărbători. Cea mai importantă constă în mersul la biserică pentru a lua agheasmă nouă. În dimineața zilei de 7 ianuarie, oamenii se stropesc cu apa sfințită pentru a se feri de boli pe tot parcursul anului.

De asemenea, și casa trebuie stropită cu agheasmă pentru a fi protejată de pericole. Totodată, Sfântul Ioan Botezătorul este considerat „protectorul pruncilor”. Credioncioșii se roagă pentru sănătatea copiilor în această zi de sărbătoare.

ADVERTISEMENT

Alte tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul

În afară de apa sfințită cu care credincioșii trebuie să se stropească dimineața, aceștia se pot stropi și cu zăpadă pentru ca bolile să-i ocolească pe tot parcursul anului. Se spune că dacă nu ești vesel și nu zâmbești în ziua de 7 ianuarie vei avea parte numai de necazuri pe tot parcursul anului.

Tradiția spune că gerul se mai „înmoaie” după Sfântul Ion, iar temperaturile încep să crească. Persoanele care sărbătoresc această zi se roagă ca gospodăriile lor să fie ferite de boli și de foc, iar animalele lor să nu fie prinse de „fiare” sălbatice.

Gospodinele nu trebuie să taie nimic cu cuțitul și se pot folosi de mâini pentru a rupe alimentele. De asemenea, nu se spală, nu se coase și nu se mătură, pentru că aceste obiceiuri ar tulbura liniștea celor care nu mai sunt printre noi.

În anumite zone se practică un obicei numit „Iordănitul femeilor”. Nevestele se adună toate la o gazdă, unde aduc mâncare și băutură și petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc”.

Sfântul Ioan Botezătorul, polemici cu partidele religioase

Predicile Sfântului Iona Botezătorul au un puternic caracter moral și social. Acestea se aflau în polemică cu partidele religioase, saducheii şi fariseii, pledând pentru îndreptarea moravurilor, cinstea, dreptatea și buna conviețuire.

Acuzațiile de incest la adresa Irodului Antipa, regele Iudeii, i-au adus încarcerarea și decapitarea, cerută de soția regelui, Irodiada, și de fiica vitregă a acestuia, Salomeea.

Aproape două milioane de români își serbează onomastica pe 7 ianuarie. Lista completă de nume și derivate ale acestora de Sfântul Ion este următoarea: Ion, Ioan, Ioana, Ionel, Nelu, Ionică, Nica, Ionuț, Onuț, Ionela, Nela, Ionica, Oana.

ADVERTISEMENT