Sport

Sfântul Ioan cu Ion Crăciunescu. Cea mai mare dorință: „Să fiu cu nepoții mei din America”. Ce spune de FCSB, Dinamo și CFR Cluj. Exclusiv

Ion Crăciunescu își sărbătorește ziua numelui de Sfântul Ioan. Cea mai mare dorință a sa este să fie cu nepoții din America. Ce spune de FCSB, Dinamo și CFR Cluj.
07.01.2022 | 08:29
Sfantul Ioan cu Ion Craciunescu Cea mai mare dorinta Sa fiu cu nepotii mei din America Ce spune de FCSB Dinamo si CFR Cluj Exclusiv
Sfântul Ioan cu Ion Crăciunescu. Cea mai mare dorință: „Să fiu cu nepoții mei din America”. Ce spune de FCSB, Dinamo și CFR Cluj. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 7 ianuarie prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, ne învață crestinortodox.ro, site autointitulat „cea mai mare comunitate ortodoxă din lume”.

„Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Fiul Elisabetei și al preotului Zaharia este cunoscut sub denumirea de «Înaintemergătorul», pentru că a anunțat venirea lui Hristos”crestinortodox.ro

ADVERTISEMENT

Sfântul Ioan cu Ion Crăciunescu. Cea mai mare dorință: „Să fiu cu nepoții mei din America”. Ce spune de FCSB, Dinamo și CFR Cluj

Ion Crăciunescu este unul dintre cei peste 347.250 de români care poartă acest prenume. Nu Ion este, însă, cel mai răspândit prenume ce se „sfințește” pe 7 ianuarie, ci Ioan, regăsit în certificatele de naștere a peste 456.850 de români.

În România sunt aproximativ două milioane de… sărbătoriți de Sfântul Ioan, peste 1,3 milioane de bărbaţi și în jur de 652.000 de femei, conform Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date.

ADVERTISEMENT

FANATIK l-a „fluierat” pe fostul mare arbitru Ion Crăciunescu și i-a dat „Testul Cooper” pentru memorie, adică amintiri. Câte ceva și despre fotbal, dar mai multe despre omul Ion Crăciunescu. În exclusivitate pentru cititorii FANATIK.

Urări speciale de la Ion pentru un Ioan foarte special, fost mare arbitru

Cine v-a pus prenumele Ion și de ce Ion?

– Părinții mei au vrut să aibă copiii lor nume de sfinți. Fratele meu e Dumitru, eu sunt Ion.

După numele vreunui bunic sau a altcuiva din familie?

– Nu… Am avut nume de Ion în familie, dar nu rude de gradul unu. Așa au vrut părinții mei pentru copiii lor, un nume de sfânt, așa m-au sfătuit și pentru copiii mei… Și le-am pus Teodor și Alina… (râde)

ADVERTISEMENT

Aveți „Ioni” sau „Ioane” în familie? Sau printre prieteni? Pe cine felicitați azi?

– Nu… nu prea am așa apropiați… Îi felicit pe toți „frații” mei de nume… și „surorile”… Dar în mod deosebit pe cineva…

Vreau să-i urez multă sănătate și să-i transmit prin dumneavoastră mulțumirile mele pentru că el a fost pentru mine un exemplu, un model în arbitraj, prin conduită, prin profesionalism, prin tot ce însemna, și înseamnă!, el ca om. Un om față de care am toată recunoștința și respectul. Numele lui este Ioan Igna.

ADVERTISEMENT

Unde petreceți Sfântul Ion 2022? …Și cu cine?

– Tot unde am petrecut și Revelionul, și Crăciunul: acasă… Ăăăă, stați așa că mint… asta a fost valabil până ieri… ieri m-au chemat la emisiune, la Digi. Așa că o să „petrec” cu Radu Naum seara. (râde)

Povești cu dor de bunic pentru „doi nepoți excepționali”

Ce vă doriți de Sfântul Ion 2022?

– Să am nepoții lângă mine și să scăpăm de pandemia asta, să fim sănătoși fără nicio frică.

Sunt departe nepoții?

– Sunt în America, în Aubrey, este un oraș în Texas…

De când nu i-ați văzut?

– Din iunie…

Eee, slavă Domnului că nu-i așa de mult, eu mă gândeam la ani…

– Nu-i mult, e foarte mult! Mai ales când ai doi nepoți excepționali ca ai mei! Sebastian are șase ani, Andrei are nouă. Copii Alinei…

Joacă fotbal?

– Cu mine jucau fotbal. (râde) Tatăl lor a jucat ceva fotbal, acum nu mai are timp. Și nici să se ocupe de copii cu fotbalul nu are timp. Acolo se muncește, nu se joacă nimeni de-a munca…

Cel mic e „criminal”, mi-a povestit fiică-mea, i-a spus ta-su „Dacă spui o poezie, îți dau o sută de dolari”. Iar șmecheritul ăla… are șase ani, rețineți… zice „O poezie! Hai, dă-mi banii!”. (râde)

Tata… ginerele dumneavoastră… este american sau român?

(râde) … Tot ăsta micu’ îmi spunea „Ce bine că părinții mei sunt americani”… și mă-sa e din Râmnicu Vâlcea și ta-su din Sighetul Marmației! Americani get-beget! (râde)

„Doresc fotbalului românesc să schimbe… cutia de viteze! Pentru că nu are decât «încet» și «pe loc»…”

Ce doriți fotbalului românesc de Sfântul Ion 2022?

– Să schimbe cutia de viteze! Pentru că nu are decât „încet” și „pe loc”… (râde) Mă uitam la englezi acum vreo două, trei zile… la Manchester City… păi în ce viteză joacă City… zici că noi suntem decupați din alt timp, din trecut, de la începuturile fotbalului. Ba chiar mai mult, la el pare alt joc decât ce se chinuie fotbaliștii de pe la noi.

Care a fost cel mai „nebun” Sfântul Ion din viața dumneavoastră?

– Vă dezamăgesc, dar toate au fost liniștite. Pe cuvânt! N-am făcut niciodată nebunii.

„Un-doi-uri” de „Sfântul Ioan” cu Ion. Crăciunescu. Ion Crăciunescu

Blonde, brunete sau roșcate?

– Frumoase.

Mâncarea preferată?

– Carne. Vită, oaie, pasăre, în ordine.

Băutura preferată?

– Vinul de buturugă. Făcut de fratele meu, Titi, să-i dea Dumnezeu sănătate.

Mașina preferată?

– Audi.

Actrița/cântăreața preferată?

– Maia Morgenstern… și Mădălina Manole, Dumnezeu să o odihnească, tare mult îmi plăcea…

Actorul/cântărețul preferat?

– Amza Pellea și Horațiu Mălăele, la egalitate… și Cătălin Crișan la „cântări”…

Muzica preferată?

– Muzica populară oltenească. Și muzica sufletului, bluzurile…

Filmul preferat?

– „La răscruce de vânturi”

Cartea preferată?

– „La răscruce de vânturi”.

Vacanța preferată?

– Vara la mare, la înot, iarna la munte, la schi! (râde)

Locul preferat de vacanță?

– Insulele Seychelles. Raiul pe Pământ.

Locul din lume unde v-ați simțit cel mai bine?

– Râmnicu Vâlcea.

Locul din lume în care v-ați muta și mâine?

– Aubrey, Texas, SUA. Lângă nepoți.

Campioana României la fotbal în 2022?

– Ca să mai schimbăm „rutina”, spun FCSB. Dar îi țin pumnii lui Cristi Balaj să reușească să ia titlul cu CFR Cluj. (râde)

Se salvează Dinamo de la retrogradare?

– Da!

  • „Cel mai greu moment din viața mea? …Veneam după un meci Steaua-Dinamo cu Gheorghe Constantin în mașină. Eu eram la volan. Mai aveam vreo 20 de kilometri până la Vâlcea. Pe Dealul Negru, într-o curbă, erau două benzi și veneau două TIR-uri pe contrasens. Eu mă duceam direct în ele! Și acolo era singurul refugiu pe dreapta pe o porțiune de opt, nouă, zece kilometri! Am pus frână instantaneu și am oprit în refugiul ăla. A fost momentul în care ne-a murit moartea” – Ion Crăciunescu
  • 71 de ani a împlinit Ion Crăciunescu pe 27 septembrie (născut în 1950, la Craiova, dar a insistat să consemnăm că „Sufletul meu a fost, este și va rămâne la Vâlcea!”)
  • 15 sezoane (1981 – 1996) a arbitrat Ion Crăciunescu în prima divizie,
  • 12 sezoane (1984 – 1996) a fost Ion Crăciunescu arbitru internațional
  • 230 de meciuri a condus Ion Crăciunescu în prima divizie
  • 2 este locul ocupat de Ion Crăciunescu în ierarhia mondială a arbitrilor din sezonul 1994-1995, conform Federației Internaționale de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS), loc unic în istoria fotbalului românesc nu numai în ceea ce privește arbitrajul, ci per total.
ADVERTISEMENT