Life

Sfântul Ioan Valahul, pomenit pe 12 mai. Ce rugăciune trebuie să închini în această zi

11.05.2021 | 21:37
Sfantul Ioan Valahul pomenit pe 12 mai Ce rugaciune trebuie sa inchini in aceasta zi
Sfântul Ioan Valahul, pomenit pe 12 mai. Ce rugăciune trebuie să închini în această zi. Sursa foto: crestinortodox.ro
ADVERTISEMENT

Ioan Valahul este unul dintre sfinții importanți pomeniți de creștinii ortodocși. Acesta este cinstit în fiecare an în data de 12 mai, oameni închinând o rugăciune importantă în cinstea celui care a luptat pentru credința în Mântuitorul. 

Născut din părinți creștini, în anul 1644, potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Ioan a fost luat rob la turci pe când avea numai 15 ani. În drumul spre Constantinopol un păgân a vrut să-l cumpere, însă tânărul s-a împotrivit. El și-a apărat demnitatea și curăția, dar avea să-l ucidă pe păgân.

ADVERTISEMENT

Acesta este motivul principal pentru care agarenii, păzitorii robilor, l-au legat în lanțuri și l-au dus mai departe, la Constantinopol. Aici Sfântul Ioan Valahul a refuzat să se căsătorească cu femeia celui pe care-l omorâse, ajungând să fie întemnițat.

Calendar ortodox pentru 12 mai. Este cinstit Sfântul Ioan Valahul

Sfântul Ioan Valahul a trecut prin chinui groaznice și foarte multe torturi, pe 12 mai 1662 fiind dus la spânzurătoare. De atunci, în fiecare an, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe cel care a fost un mare făcător de minuni și protector al celor aflați la vreme de suferință sau boală.

ADVERTISEMENT

Acesta este pomenit anual pe data de 12 mai, zi trecută în calendar cu cruce neagră. Având în vedere că vorbim despre o sărbătoare care are loc după Paște, credincioșii trebuie să știe că au dezlegare la pește, mai ales că pică într-o zi de miercuri.

Viața și minunile Sfântului Ioan Valahul au fost scrise de către Ioan Cariofil și au fost tipărire la Veneția de către Sfântul Nicodim Aghioritul. Sfântul Sinod din anul 1950 avea să decidă ca acest Mucenic să fie cinstit în întreaga lume de Biserica Ortodoxă.

ADVERTISEMENT

În această zi de mare cinste pentru Sfântul Ioan Valahul se poate închina și o rugăciune, care este rostită, în general, pentru sănătate.

Rugăciunea închinată Sfântului Ioan Valahul, pomenit pe 12 mai

Binecuvântat ești, Doamne Dumnezeul nostru, Cel neîntrecut în înțelepciune și minunat întru lucruri! Căci din iubirea de oameni cea nemăsurată, fiind Dumnezeul a toată mângâierea și nădejdea, ai binevoit a ridica dintre semințiile pământului fii aleși.

ADVERTISEMENT

Care prin credință tare și prin viață pilduitoare să mențină trează credința în puterea și în milostivirea Ta, și să nu lase neamul omenesc a se prăbuși în întunericul cel fără capăt al neștiinței de cele înalte și al păcatului. 

Binecuvântat ești Doamne Dumnezeul părinților noștri, Cel ce primești cu bunătate și cu îndurare mijlocirile sfinților bine-plăcuți Ție, pentru nevoile de tot chipul, duhovnicești și trupești, ale nevrednicilor fiilor Tăi, cei ce plutesc pe marea cea sărată și de atâtea ori înviforată a acestei vieți vremelnice, pline de ispite și de poveri nenumărate.

Însuți, dar, Doamne, pentru rugăciunile Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu și cele ale Sfântului Mucenic Ioan Valahul, primește și acum smeritele noastre cereri, și ne izbăvește pe noi de toată întâmplarea cea rea, de năpastă, de prigoană, de uneltirile celui viclean, ocrotind viața noastră prin milostivirea Ta cea mare, și nu pentru vrednicia noastră.

Căci Tu știi neputința firii omenești și cunoști pe fiecare, cu casa, cu cererea și trebuința lui. Primește, dar, Stăpâne, și rugăciunile noastre, apărându-ne de tot răul și dăruindu-ne cele spre mântuire.

Ca pentru toate cele ce ne-ai dat și ne dăruiești nouă în toate zilele vieții noastre binecuvântat și preaslăvit să fii, Părinte al luminilor și izvorul bunătăților, dimpreună cu Cel fără de început al Tău Fiu și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”. 

ADVERTISEMENT