Life

Sfântul Ioan Valahul, pomenit pe 12 mai. Ce rugăciune trebuie să închini în această zi

11.05.2021 | 21:37
Sfantul Ioan Valahul pomenit pe 12 mai Ce rugaciune trebuie sa inchini in aceasta zi
Sfântul Ioan Valahul, pomenit pe 12 mai. Ce rugăciune trebuie să închini în această zi. Sursa foto: crestinortodox.ro
ADVERTISEMENT

Ioan Valahul este unul dintre sfinții importanți pomeniți de creștinii ortodocși. Acesta este cinstit în fiecare an în data de 12 mai, oameni închinând o rugăciune importantă în cinstea celui care a luptat pentru credința în Mântuitorul. 

Născut din părinți creștini, în anul 1644, potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Ioan a fost luat rob la turci pe când avea numai 15 ani. În drumul spre Constantinopol un păgân a vrut să-l cumpere, însă tânărul s-a împotrivit. El și-a apărat demnitatea și curăția, dar avea să-l ucidă pe păgân.

ADVERTISEMENT

Acesta este motivul principal pentru care agarenii, păzitorii robilor, l-au legat în lanțuri și l-au dus mai departe, la Constantinopol. Aici Sfântul Ioan Valahul a refuzat să se căsătorească cu femeia celui pe care-l omorâse, ajungând să fie întemnițat.

Calendar ortodox pentru 12 mai. Este cinstit Sfântul Ioan Valahul

Sfântul Ioan Valahul a trecut prin chinui groaznice și foarte multe torturi, pe 12 mai 1662 fiind dus la spânzurătoare. De atunci, în fiecare an, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe cel care a fost un mare făcător de minuni și protector al celor aflați la vreme de suferință sau boală.

ADVERTISEMENT

Acesta este pomenit anual pe data de 12 mai, zi trecută în calendar cu cruce neagră. Având în vedere că vorbim despre o sărbătoare care are loc după Paște, credincioșii trebuie să știe că au dezlegare la pește, mai ales că pică într-o zi de miercuri.

Viața și minunile Sfântului Ioan Valahul au fost scrise de către Ioan Cariofil și au fost tipărire la Veneția de către Sfântul Nicodim Aghioritul. Sfântul Sinod din anul 1950 avea să decidă ca acest Mucenic să fie cinstit în întreaga lume de Biserica Ortodoxă.

ADVERTISEMENT

În această zi de mare cinste pentru Sfântul Ioan Valahul se poate închina și o rugăciune, care este rostită, în general, pentru sănătate.

Rugăciunea închinată Sfântului Ioan Valahul, pomenit pe 12 mai

Binecuvântat ești, Doamne Dumnezeul nostru, Cel neîntrecut în înțelepciune și minunat întru lucruri! Căci din iubirea de oameni cea nemăsurată, fiind Dumnezeul a toată mângâierea și nădejdea, ai binevoit a ridica dintre semințiile pământului fii aleși.

ADVERTISEMENT

Care prin credință tare și prin viață pilduitoare să mențină trează credința în puterea și în milostivirea Ta, și să nu lase neamul omenesc a se prăbuși în întunericul cel fără capăt al neștiinței de cele înalte și al păcatului. 

Binecuvântat ești Doamne Dumnezeul părinților noștri, Cel ce primești cu bunătate și cu îndurare mijlocirile sfinților bine-plăcuți Ție, pentru nevoile de tot chipul, duhovnicești și trupești, ale nevrednicilor fiilor Tăi, cei ce plutesc pe marea cea sărată și de atâtea ori înviforată a acestei vieți vremelnice, pline de ispite și de poveri nenumărate.

Însuți, dar, Doamne, pentru rugăciunile Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu și cele ale Sfântului Mucenic Ioan Valahul, primește și acum smeritele noastre cereri, și ne izbăvește pe noi de toată întâmplarea cea rea, de năpastă, de prigoană, de uneltirile celui viclean, ocrotind viața noastră prin milostivirea Ta cea mare, și nu pentru vrednicia noastră.

Căci Tu știi neputința firii omenești și cunoști pe fiecare, cu casa, cu cererea și trebuința lui. Primește, dar, Stăpâne, și rugăciunile noastre, apărându-ne de tot răul și dăruindu-ne cele spre mântuire.

Ca pentru toate cele ce ne-ai dat și ne dăruiești nouă în toate zilele vieții noastre binecuvântat și preaslăvit să fii, Părinte al luminilor și izvorul bunătăților, dimpreună cu Cel fără de început al Tău Fiu și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”. 

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"Măcar Roger și Serena s-au retras cu demnitate!" Rafael Nadal, "mitraliat" după ultima apariție: "E oribil! Rușine!"
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au...
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au avut parte de o experiență îngrozitoare
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
"Câinele s-a oprit, a înţepenit. În faţa lui era o vietate care umbla în patru labe". O femeie care se crede pisică, apariţie şocantă într-un parc din Arad
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de...
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de ani în mina secretă a sovieticilor” VIDEO
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg....
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg. „Mi-e greu sǎ pun în cuvinte tot ce simt”
Gașca Zurli se destramă. Cine și-a anunțat retragerea
Gașca Zurli se destramă. Cine și-a anunțat retragerea
Mihaela Rădulescu, scoasă din minți de iubit. Mesajul care a „încremenit-o”
Mihaela Rădulescu, scoasă din minți de iubit. Mesajul care a „încremenit-o”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu...
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu toții am crezut altceva, însă adevărul este uimitor!
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite...
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite să se culce cu el