Life

Ce daruri nu se oferă de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Se spune că aduc mare ghinion

Sfântul Nicolae, poment pe data de 6 decembrie, este un prilej potrivit pentru a oferi cadouri celor dragi, dar știi care sunt lucrurile pe care să nu le împachetezi?
03.12.2021 | 16:37
Ce daruri nu se ofera de Sfantul Nicolae pe 6 decembrie Se spune ca aduc mare ghinion
ADVERTISEMENT

În fiecare an, în seara de Ajunul Sfântului Nicolae, copiii pregătesc ghetele pentru a primi daruri. La fel se întâmplă și în cazul adulților.

Încălțămintea trebuie să fie bine lustruită, o veche tradiție amintind faptul că cei care nu au fost cuminți descoperă în cizme o nuielușă de măr, menită să-i atenționeze.

ADVERTISEMENT

Superstițiile spun că sunt unele lucruri care nu se oferă de Sfântul Nicolae, care este cunoscut în rândul copiilor ca Moș Nicolae.

Sfântul Nicolae, pomenit pe 6 decembrie. Ce cadouri nu e bine să le oferi celor dragi

Moș Nicolae este ocrotitorul copiilor și a celor nevoiași, de aici și bucuria de a le oferi celor dragi cadouri și mici atenții. În plus, acest sfânt are grijă de marinari, brutari, fetele necăsătorite și cei nedreptățiți.

ADVERTISEMENT

Conform tradițiilor românești, în această zi de mare sărbătoare nu se oferă obiecte ascuțite și nici lucruri care sunt de culoare neagră.

De asemenea, o veche superstiție mai amintește că produsele de machiaj și bijuteriile nu trebuie să se numere printre daruri pentru că atrag ghinion asupra posesorului.

ADVERTISEMENT

La fel de nepotrivite sunt cravatele și fularele. Alte obiecte care atrag neșansa celor care le primesc sunt mărgelele. Acestea nu trebuie cumpărate de Sfântul Nicolae.

Valizele, pușculițele sau portofelele goale sunt la rândul lor pe lista lucrurilor care trebuie evitate cu orice preț de Moș Nicolae. Se spune că aduc sărăcie în locuință.

ADVERTISEMENT

De asemenea, batistele și oglinzile sunt evitate de oameni pe 6 decembrie pentru că nu aduc lucruri bune, dimpotrivă prevestesc lacrimi și tristețe.

Cine a fost Sfântul Nicolae, pomenit pe data de 6 decembrie

Sfântul Nicolae este cunoscut ca fiind un om religios, cu o vastă cultură teologică. Alăturat frecvent apostolilor lui Isus Hristos, acesta se spune că ar fi primit de la Dumnezeu darul de a face minuni.

Om cu o înaltă moralitate, acesta s-a născut într-o familie înstărită din orașul Patara, în provincia Lichia, zonă care se află în partea asiatică a Turciei de azi.

Trimis de părinți, a studiat la renumite instituții de învățământ și apoi s-a retras o vreme la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot. A fost îndrumat de unchiul său, care era episcop.

Sfântul Nicolae nu a dorit averea strânsă de părinți, iar la moartea lor avea să împartă moștenirea cu oamenii săraci. Ulterior, a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă. La întoarcere, s-a retras în cetatea Mira. A  trăit între oameni obișnuiți.

ADVERTISEMENT