Life

Sfântul Nicolae tradiții și superstiții 2020. Ce trebuie să faci pe 6 decembrie ca să-ți meargă bine anul viitor

05.12.2020 | 15:45
Sfantul Nicolae traditii si superstitii 2020 Ce trebuie sa faci pe 6 decembrie ca sati mearga bine anul viitor
Sfântul Nicolae tradiții și superstiții 2020. Ce este bine să faci pe 6 decembrie ca să-ți meargă bine anul viitor. Sursa foto: marturisireaortodoxa.ro
ADVERTISEMENT

Ziua de 6 decembrie este una de sărbătoare pentru Biserica Ortodoxă, care sărbătorește Sfântul Nicolae, și sunt câteva lucruri pe care e bine să le faci pentru ca anul următor să fie unul mai bun. 

Această sărbătoare este una dintre cele mai îndrăgite ale iernii, mai ales pentru seara de dinainte, atunci când românii își fac cadouri de Moș Nicolae. FANATIK îți prezintă tradițiile și superstițiile specifice zilei de 6 decembrie.

ADVERTISEMENT

Sfântul Nicolae este sărbătoarea care deschide sezonul sărbătorilor de iarnă și mulți români încep să-și împodobească bradul și casa pentru Crăciun.

Sfântul Nicolae tradiții și superstiții 2020. Ce este bine să faci pe 6 decembrie ca să-ți meargă bine anul viitor

Sărbătoarea Sfântului Nicolae

este specifică aproape în toată Europa și este adresată în special copiilor, care își pregătesc cizmele sau ghetele pentru a primi cadouri. Pentru cei cuminți, Moș Nicolae aduce dulciuri și diverse daruri, mai ales jucării. În schimb, copiii care nu au avut un comportament tocmai exemplar primesc o nuielușă.

ADVERTISEMENT

Sfântul Nicolae este cunoscut ca Moș Nicolae pentru cei mici, fiind considerat protectorul copiilor. Totodată, acesta prevestește iarna și le aduce copiilor daruri. Se știe că Sfântul Nicolae era milostiv față de săraci și îi ajuta pe cei mai puțini norocoși.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

Tradiția care a rămas vie în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae este aceea a pregătirii ghetuțelor. Copiii își vor pune încălțările la ușă în așteptarea lui Moș Nicolae, iar acesta le aduce cadourile pe care le merită, în funcție de comportamentul din acest an.

ADVERTISEMENT

În dimineața de 6 decembrie, copiii cuminți primesc bomboane, prăjturi, fructe și alte daruri, iar cei care nu au avut un comportament adecvat vor găsi în ghete nuielușe de măr, cartofi sau cărbuni. Dacă nuielușa este pusă în apă și înmugurește, înseamnă că cei mici au primit iertarea Moșului.

Sfântul Nicolae este cunoscut ca Sân-Nicoară în Transilvania. De asemenea, este cel mai cunoscut sfânt din zona Ardealului. În popor, venirea lui Moș Nicolae simbolizează venirea anotimpului rece, care își scutură barba deasă și aduce prima zăpadă. Dacă nu ninge, înseamnă că Moșul a întinerit și ne așteaptă o iarnă blândă.

ADVERTISEMENT

Obiceiurile diferă în funcție de zonă. De exemplu, la sate, feciorii se organizează în grupuri în ziua de 6 decembrie și trebuie să-și aleagă gazda la care vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Unele tradiții și obiceiuri reprezintă farmece și ritualuri magice. Se pun crenguțele pomilor fructiferi în apă, care vor înflori până la Anul Nou. Astfel, românii vor afla rodul livezii din anul următor.

Superstiții de Sfântul Nicolae. Cadourile pe care nu trebuie să le faci

Există câteva cadouri pe care nu trebuie să le oferi de Sfântul Nicolae. Nu trebuie să dăruim obiecte ascuțite sau obiiecte de culoare neagră. Nici produsele de machiaj sau bijuteriile nu sunt indicate întrucât pot aduce ghinion posesorului.

În același timp, trebuie evitate valizele, pușculițele sau portofelele goale pentru că pot aduce sărăcie. Alte obiecte pe care nu trebuie să le dăruiești sunt batistele și oglinzile, care prevestesc lacrimi și tristețe.

Sute de mii de persoane din România își sărbătoresc onomastica

Cei care poartă prenumele Sfântului Nicolae își sărbătoresc onomastica în ziua de 6 decembrie. Așadar, aceștia vor primi mesaje și apeluri de la rude, prieteni și colegi, care le vor transmite gânduri bune.

Sărbătoriții zilei de Sfântul Nicolae poartă următoarele prenume: Nicolae, Niculai, Nicuşor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoară sau Nicoleta, Niculina, Neculiţa, Nicolina, Nicola.

ADVERTISEMENT