Credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Ștefan în 2024 ca și în alți ani, la data de 27 decembrie. Sărbătoarea vine cu numeroase tradiții, superstiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă pentru a le merge bine în perioada ce vine.
Sfântul Ștefan, cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos, este primul model de jertfă creștină pentru toți oamenii. Acesta aduce cu sine un motiv de sărbătoare pentru cei care își serbează onomastica, dar și multe tradiții și obiceiuri.
Peste 500.000 de români poartă prenumele acestui Sfânt important pentru Biserica Ortodoxă. Direcția pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date arată că este vorba de 356.480 de bărbaţi şi 145.109 femei.
Printre datinile care se respectă cu sfințenie se numără faptul că oamenii dau de pomană pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice. Pachetele cu mâncare se pot oferi și celor care poartă prenumele mucenicului.
Românii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă cu persoane orgolioase de multă vreme ar fi bine să aducă în locuința personală o icoană cu Sfântul Ştefan. Aceasta trebuie neapărat să fie sfinţită în această zi.
Preoții ne înseamnă că-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ștefan prin fapte bune, dar și prin împăcările pe care le putem face pe 27 decembrie. În felul acesta sporul casei va fi unul bun și rudele cu neplăceri medicale se vor simți mai bine.
În unele zone din Muntenia gospodinele pregătesc Pâinicile lui Ştefan, care se fac dintr-un aluat similar cu cel de la cozonac. Acesta este uns cu miere, în timp ce pâinile au întotdeauna o formă rotundă pentru a aminti de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan.
Înainte de a fi oferit de pomană copiilor săraci, acest produs culinar se sfințește de către preot, la Biserică, chiar în ziua praznicului. De Sfântul Ștefan se prepară şi se împart mucenici care au în compoziția lor miere şi nucă.
Se mai spune că pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine că în această zi de mare sărbătoare să se dăruiască icoana Sfântului Ştefan sau o candelă aprinsă. Aceasta din urmă trebuie să fie nouă.
Sfântul Ștefan este recunoscut pentru faptul că protejează călătoriile pe care le fac oamenii, dar cu toate aceasta pe 27 decembrie nu se recomandă drumețiile montane. De asemenea, ar fi bine să se evite și deplasările în zone izolate.
Se crede că persoanele care încalcă această tradiție nescrisă îl sfidează, de fapt, pe Arhidiacon. Având în vedere că este o zi de sărbătoare, trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox, nu se spală deloc haine. Nu se coase și nu se face curățenie în casă.
Certurile sunt complet interzise de Sfântul Ștefan, indiferent cine are dreptate. O altă superstiție ne amintește că persoanele care nu s-au împăcat în Ajunul Crăciunului cu cei cu care s-au certat mai au o șansă pe 27 decembrie. Reconcilierele sunt mai puternice și mai durabile dacă se fac la această dată.