News

Sfatul dermatologului. Spălatul mâinilor în timpul pandemiei de coronavirus este vital, dar ce e de făcut dacă apar iritații sau alergii

23.03.2020 | 10:30
Sfatul dermatologului Spalatul mainilor in timpul pandemiei de coronavirus este vital dar ce e de facut daca apar iritatii sau alergii
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a lovit din plin toate colțurile lumii. Cu toate acestea, oamenii par să țină cont de reglementările autorităților, în ceea ce privește așa-numita „distanțare socială”. De asemenea, medicii insistă pentru măsuri de igienă personală foarte stricte, iar cea mai populară idee este cea a spălatului de mâini. Însă mai multe persoane au acuzat alergii sau iritații de la această practică dusă la extrem. În acest sens am stat de vorbă cu doamna Mariana Grigore, medic specialist dermatolog și doctor în științe medicale.

Interviu cu un medic dermatolog despre importanța spălatului pe mâini, în contextul pandemiei de covid-19

Ce puteți să îmi spuneți despre spălatul pe mâini? Pare o procedură banală, dar cum poate fi efectuată corect, în aceste vremuri de pandemie?

ADVERTISEMENT

– Spălatul pe mâini este una din cele mai importante măsuri de igienă și de protecție împotriva infecțiilor, în special în cazul acelor infecții, precum cea cu COVID19, care se transmit predominant prin contactul cu suprafețele infectate. Este foarte important să ne spălăm pe mâini corect și des și să nu ducem mâinile nespălate la nivelul feței, atât în pandemie, cât și în vremuri normale.

Atunci când o persoană infectată tusește sau strănută virusul ajunge pe suprafațele înconjurătoare unde supraviețuiește de la câteva ore la câteva zile. Dacă cineva neinfectat pune mâna pe această suprafață (clanță, buton lift, balustradă, etc) și își duce mâna la gură sau ochi se va infecta. Dacă în schimb se spală pe mâini, chiar dacă virusul s-a transferat pe mâinile sale, el va fi îndepărtat prin spălat şi nu se va infecta. Referitor la spălatul corect sunt numeroase filmulețe pe net care exemplifică vizual tehnica corectă, însă regulile de bază sunt: utilizarea de săpun și apa din abundență, timp de minim 20 de secunde, cu abordarea tuturor părților mâinilor (anterior, posterior, între degete, unghii, încheietură).

ADVERTISEMENT

Am văzut pe internet că anumite persoane suferă din cauza faptului că se spală prea mult. Au fost unele cazuri la care anumite persoane au pielea uscată, le-au apărut crăpături, șamd. Există anumite riscuri la nivelul sănătății pielii, dacă ne spălăm prea mult pe mâini?

– Spălatul excesiv poate, din păcate, cauza probleme la nivelul pielii. Săpunurile conțin substanțe care dizolvă lipidele. Acest lucru este excelent pentru distrugerea virusului care are un înveliș lipidic la suprafață, iar dizolvarea acestuia îl distruge. Dar și pielea noastră are lipide protectoare, care au rolul în asigurarea funcției de barieră a pielii. Atunci când funcția de barieră a pielii este afectată, aceasta pierde apa mai ușor și se usucă, iar în timp apar fisurile și crăpăturile, care pot fi foarte deranjante. Acest lucru se poate întâmpla oricui se spală excesiv pe mâini, însă mult mai afectate sunt persoanele care suferă deja de diverse afecțiuni dermatologice, cum ar fi cei cu dermatită atopică, psoriazis, keratodemii, dermatite de contact. Un alt risc posibil este apariția iritațiilor și alergiilor la diversele dezinfectante folosite.

ADVERTISEMENT

Ce sfaturi le dați celor care dezvoltă o alergie sau o iritație la nivelul pielii din cauza substanțelor din săpun? Ce îi sfătuiți să folosească?

– Există o diferență majoră între iritație și alergie. Cei care suferă de iritații la săpunuri sau dezinfectanți pot contracara aceasta problemă printr-o hidratare corectă a pielii după fiecare spălat, cu creme grase hidratante. Cei ce dezvoltă alergii reale trebuie să schimbe produsul de curățare, să utilizeze produse de curățare blânde, hipoalergenice și, de asemenea, să se hidrateze bine și de multe ori pe zi pe mâini. Dacă problema nu se rezolvă prin hidratare, trebuie să consulte un dermatolog pentru un tratament medical de specialitate.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează un cabinet de dermatologie, în vremuri de coronavirus

Cum v-a afectat activitatea toată situația aceasta cu pandemia de coronavirus? Mai oferiți consultații la cabinet, vă mai vedeți face to face cu clienții sau ați mutat online consultațiile?

– Cred că toate activitățile au fost afectate într-un fel sau altul de această pandemie, însă majoritatea activităților medicale continuă și în această perioadă, cu anumite ajustări. Consult în continuare pacienți în clinică, unde am instituit măsuri speciale de protecție. Pacienții sunt programați la distanță, astfel încât să nu existe timpi de așteptare, sunt dezinfectați și echipați la intrarea în clinică, completează un formular pe proprie răspundere referitor la simptome respiratorii, călătorii recente sau contacte cu persoane suspecte de coronavirus, se spală pe mâini încă o dată înainte să intre în cabinet, eu ca medic folosesc mănuși și mască de protecție, ca de altfel tot personalul clinicii, iar clinica este permanent dezinfectată atunci când avem activitate cu pacienții.

Asigur de asemenea suportul online al pacienților pe care îi am deja în îngrijire, cu tratamente cronice, pentru a evita deplasările inutile. Deși consultațiile face to face s-au mai redus ca număr, este important să existe servicii medicale disponibile, pentru că un diagnostic cert în dermatologie necesită o consultație cu pacientul în față, altfel pot apărea erori, mai ales dacă sunt necesare investigații ca dermatoscopia sau biopsii cutanate, care nu se pot face prin telemedicină.

Ce alte sfaturi le dați oamenilor din punctul dvs de vedere, în această perioadă în care toată lumea este panicată pe bună dreptate de virusull covid-19?

– În primul rând, i-aș sfătui să nu se panicheze, pentru că panica nu a ajutat niciodată pe nimeni să ia o decizie bună. Știu că panica este o reacție emoțională și simplul sfat de a „nu te panica” nu funcționează aproape niciodată, însă cred și că o comunicare mai strânsă cu cei apropiați poate să contracareze aceste sentimente, oarecum normale în această perioadă. Oferindu-ne suport unuii altora, chiar și la distanță, vom trece și peste această perioadă. Cea mai bună abordare practică este să respectăm cu toții măsurile de protecție individuală (spălat pe mâini, distanțare socială, evitarea deplasărilor neesențiale, etc) și bineînțeles indicațiile autorităților.

Mariana Grigore este medic specialist demartolog la Top Derm Clinics București. De asemenea, dumneaei este și doctor în științe medicale, dar și asistent universitar.

ADVERTISEMENT