News

ISU şi INFP, sfaturi pentru populaţie. Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Ce este total interzis

30.08.2019 | 12:39
ISU si INFP sfaturi pentru populatie Ce trebuie sa faci in caz de cutremur Ce este total interzis

Liniștea Bucureștiului a fost zdruncinată în această dimineață de un mic cutremur produs în zona Vrancea. Seismul a avut 4,1 grade pe Scara Richter, după ce initial INFP a anunțat că a fost un cutremur de 4,3 grade. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu (42km), Covasna (45km), Slănic-Moldova (52km), Odobești (55km), Târgu Secuiesc (56km). După acest nou seism, cei de la ISU au publicat un scurt sumar cu lucrurile pe care trebuie să le faci în caz de cutremur.

Sfatul ISU pentru cutremure. Care este primul lucru pe care trebuie să îl faci

În micul îndrumar ISU apar următoarele sfaturi: „Păstrați-vă calmul și liniștiți persoanele din jur” și „fiți pregătiți pentru eventualele replici ale cutremurului”. Totodată, cei de la Situații de Urgență ne îndeamnă să nu părăsim imediat locuința, să nu fugim pe scări și să nu utilizăm liftul.

Cu toate acestea, chiar dacă seismul de vineri a fost ceva mai puternic, nu ar trebui să ne îngrijorăm. Activitatea seismică este una destul de frecventă în zona Vrancei, iar cutremurele la adâncimi de peste 100 de kilometri sunt ceva frecvent.

Sfaturile ISU în caz de cutremur *foto: faceboook
Sfaturile ISU în caz de cutremur *foto: faceboook

Când vine următorul cutremur puternic în România? Opinia specialiștilor

Specialiștii susțin că românii ar trebui să se aștepte la un nou cutremur puteric. Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a spus despre viitorul seism care ne va lovi țara că nu va crea însă prea multe pagube: „Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a declarat Mărmureanu.

Tags: