News

Sfaturi pentru cumpărături în siguranţă de la experţi! Trebuie să dezinfectăm produsele? Cum poţi să contractezi virusul COVID-19 din magazin

14.04.2020 | 15:02
Sfaturi pentru cumparaturi in siguranta de la experti Trebuie sa dezinfectam produsele Cum poti sa contractezi virusul COVID19 din magazin
ADVERTISEMENT

Foarte multe țări de pe glob se află în acest moment în carantină, iar câteva miliarde de oameni sunt în izolare din cauza amenințării coronavirusului. Ieșirile pot fi făcute doar cu câteva excepții, cumpărăturile de alimente fiind pentru mulţi principalul motiv de a ieşi din izolare. 

Sfaturi pentru cumpărături în siguranţă de la experţi!

Mulți și-au făcut provizii, alții dezinfectează fiecare produs cumpărat din supermarket. Însă, cei de la NPR au întrebat o serie de experți (virusologi, doctori, specialiști în alimentație publică) cum este cel mai bine să ne facem cumpărăturile și care sunt grijile pe care nu mai trebuie să ni le facem.

ADVERTISEMENT

O mare parte a oamenilor se gândesc la posibilitatea de a contracta coronavirusul de la magazin, banda rulantă pe care se pun produsele sau chiar de pe produse. Însă, experții susțin că cel mai mare risc de infecție este să fii în același magazin cu oamenii care ar putea să aibă virusul.

“Cele mai mari șanse de infecție sunt prin picăturile eliminate prin strănut sau tuse”

“Există posibilitatea de a contracta virusul de pe suprafețe, însă cele mai mari șanse de infecție sunt prin picăturile eliminate prin strănut sau tuse și oamenii sunt expuși în momentul în care sunt în apropierea altcuiva”, a spus Angela Rasmussen, virusolog de la Columbia University.

ADVERTISEMENT

Donald Schaffner, un profesor de la Rutgers University, i-a sfătuit pe cei care merg la cumpărături să meargă la magazinele alimentare care să limiteze numărul cumpărătorilor care au voie să intre simultan. În timp, acest lucru ar putea duce la o coadă în exteriorul magazinului, dar este probabil ca în magazin să fie mai ușor să se păstreze distanțarea socială.

Profesorul susține că oamenii trebuie să intre și să iasă cât mai rapid posibil din magazin: “Fiți cât se poate de eficienți în magazin. Să aveți o listă, mișcați-vă rapid și eficient. Faceți loc, respectați ceilalți oameni. Mențineți distanța socială în magazin”

ADVERTISEMENT

Purtaţi o mască în magazin! Păstraţi distanţa socială! Mergeţi singur la cumpărături

Oamenii pot avea virusul fără să aibă simtome și fără să știe că sunt infectați, astfel că autoritățile recomandă oamenilor să poarte o mască în public și în unele magazine a devenit obligatoriu, nu atât pentru propria protecție, cât pentru protecția altora dacă tu ești cel infectat.

Dr. David Aronoff, directorul departamentului de Boli Infecțioase de la Vanderbilt University Medical Center spun că este cel mai bine să mergi singur la cumpărături pentru că o deplasare cu familia ar aglomera magazinul şi ar ridica riscurile de infecţie în gospodărie.

ADVERTISEMENT

“Dacă ai trei oameni alături de care trăieşti şi toţi merg la magazin, chiar dacă au un mic risc de a se infecta la nivel individual, ca grup, şi-au triplat riscul de a contracta infecţia”, a spus Aronoff.

“Nu folosiţi telefonul mobil în magazin”

Odată ce sunteţi în magazin, igienizaţi mânerele coşului sau a căruciorului. Mai multe magazine fac asta pentru clienţi, dar nu strică să îţi aduci propriul dezinfectant de mână. Evitaţi să vă atingeţi faţa în timp ce sunteţi în magazin, până vă puteţi igieniza mâinile din nou.

Angela Rasmussen ne dă un alt sfat: “Nu folosiţi telefonul mobil în magazin pentru că prin intermediul lui îţi duci mâna foarte aproape de faţă”. În schimb, nu aveţi voie de mănuşi.

Schaffner spune: “Mănuşile sunt magice şi nu ne imunizează. În momentul în care atingi ceva cu mănuşa, contaminarea este pe mănuşă”, idee susţinută şi de Rasmussen: “Am văzut mulţi oameni care poartă mănuşi în public şi le poartă toată ziua la toate activităţile. Vorbesc la telefon, mănâncă, manipulează produsele. Dar nu este o practică pe care să o recomand” În schimb, doctorul recomandă să laşi mănuşile acasă şi să te speli pe mâini înainte să intri în magazin, când pleci şi încă o dată acasă.

Oferiţi-i spaţiu casierului! El este cel mai expus

Cei care muncesc la magazin sunt mult mai expuşi pentru că ei interacţionează cu foarte mulţi clienţi zilnic. Îi protejezi stând la 2 metri distanţă sau cât de departe poţi, în momentul în care plăteşti.

Ideal ar fi să mergi la casele self-checkout dacă există, dar şi acolo să menţii distanţa socială. Depinde de magazin. Unele au instalat panouri de plexiglas. În acea situaţie, casierul este protejat, mai ales dacă poartă mască.

În momentul în care plătiţi, cel mai bine o faceţi cu cardul sau telefonul. Nu folosiţi cash pentru că foarte multe microorganisme sunt pe bani. Rasmussen susţine că nu se ştie cât de mult poate să reziste virusul pe bani. Indiferent cum plătiţi, igienizaţi-vă mâinile imediat după tranzacţie.

Nu este nevoie să igienizezi produsele când ajungi acasă! Riscul de contaminare este “foarte, foarte, foarte mic”

Un sfat important este să nu igienizezi produsele. Experţii susţin că nu fac asta. Rasmussen susţine că probabilitatea de a fi infectat de pe o suprafaţă contaminată nu este zero, dar este foarte mică. Asta pentru că picăturile respiratoriii care au ajuns fix pe acele cutii pe care le-ai cumpărat trebuie să ajungă pe mâna ta şi de pe mâna ta trebuie să se transfere pe faţă pentru a te infecta.

Concluzia este că dacă te speli pe mâini după ce aranjezi cumpărăturile, înainte să găteşti, după ce mănânci, riscul de contaminare este “foarte, foarte, foarte mic”, susţine Rasmussen. În aceste cazuri, timpul este aliatul nostru, susţin specialiştii.

“Asta pentru că în momentul în care virusul a ajuns pe suprafeţe, începe să piardă din posibilitatea de a infecta. După 24 de ore, majoritatea virusurilor COVID-19 de pe suprafeţe nu mai pot fi infecţioase, iar după 72 de ore cercetătorii au găsit doar urme ale virusului pe mai multe suprafeţe“, susţine Aronoff.

Nu folosiţi dezinfectant spray sau şerveţele pe alimente. Dacă tot doriţi să dezinfectaţi produsele folosiţi apă şi săpun: “Multe ambalaje nu sunt făcute să fie date cu spray dezinfectant şi efectul ar putea fi unul de contaminare a mâncării”, susţine Graham.

Iar în momentul în care spălăm cu apă şi săpun fructele sau alimetele proaspete am putea să ingerăm particule de săpun care pot provoca o diaree sau vomă. Cea mai bună metodă este de a spăla alimentele (fructe, legume) cu apă rece.

Specialiştii insistă ca oamenii să nu reducă consumul fructelor şi legumelor proaspete: “Nu există nicio dovadă că aceste mâncăruri pot transmite virusul COVID-19. În plus, nutrienţii sunt foarte importanţi în aceste perioade stresante.

Ar trebui să ne schimbăm hainele după shopping?

“Personal, nu fac o decontamirare totală când ajung acasă de la magazin. Mă spăl pe mâini, nu mă ating pe faţă nici cu hainele, nici cu mâinile. Dar oamenii cu copii mici ar trebui să facă altfel pentru că nu ştii unde pun mâna şi faţa copii. Dar până la urmă este o chestie de confort personal”, susţine doctorul Rasmussen.

Cel mai simplu mod pentru cei anxioşi este să comande online. Poţi să plăteşti în avans pe internet şi nu trebuie să ai contact face to face cu cel care livrează mâncarea. În ceea ce priveşte dezpachetarea mâncării comandate online, sfatul este să procedezi la fel ca şi cum le cumperi tu din magazin.

Alimentele congelate nu omoară virusul. De fapt, ar putea să îl ajute să reziste mai mult. Însă, în momentul în care vrei să foloseşti mâncarea congelată cumpărată, aruncă ambalajul şi spală-te pe mâini după ce ai scos mâncarea din ambalaj.

 

ADVERTISEMENT