Cerasela Rogen, coach transformațional, dar și specialist în educarea adolescenților, ne dezvăluie la ce trebuie să fim atenți atunci când copiii vor petrece Revelionul departe de casă, cu gașca de prieteni.
An de an lucrurile sunt din ce în ce mai diferite când vine vorba de planurile pe care și le fac adolescenții de Revelion. Dacă în trecut, vârsta la care copiii petreceau trecerea dintre ani departe de părinți era mult mai avansată. Astăzi, însă, aceștia vor să se distreze fără familie mult mai devreme.
Așa se face că, Cerasela Rogen ne atenționează care sunt prăpăstiile în care pot cădea, dacă cei care le-au dat viață nu îi supraveghează îndeaproape. Pentru FANATIK, specialista ne punctează ce trebuie să știm și cum trebuie să îi abordăm în momentul când decid să plece de Revelion alături de anturaj.
„În primul rând, este bine de știut cine face parte din gașca copilului. Mă refer aici și la părinții copilor. E foarte important ce vârstă au. Zic asta pentru că acum e lăsat adolescentul la vârstă mai mică să facă Revelionul singur. Trebuie știut unde va merge, de asemenea de sunat din când în când. Și, evident, să-ți răspundă, măcar pe mesaje”, povestește Cerasela Rogen.
Conform celor spuse de Cerasela Rogen, nu vei putea avea control nicio secundă pe ceea ce va face adolescentul departe de tine, însă, educația pe care i-ai dat-o îl va ține departe de prostiile vârstei.
„Cu adevărat, sincer, nu ai control pe ce poate face adolescentul atunci când nu e cu tine. E important dacă pleacă la munte sau în altă parte. Totul, însă, pleacă de la gașcă. Asta pentru că adolescenții se supun anturajului. Totuși, e clar că, este esentială și educația de acasă. Îi ajută pe copii foarte mult să le spui consecințele anumitor lucruri”, a adăugat coach-ul transformațional.
„Înțeleg că-ți place să bei, dar nu cred că vrei să faci asta pentru că cineva te șantajează emoțional. Unii vor spune: ce mă, ți-e frică de mama să te droghezi? În aceste situații, important este ca adolescentul să învețe să spună nu.
Este important să înțeleagă consecințele: că îi se poate pune ceva în pahar, să știe că nu toți sunt bine intenționați. De aceea este primordial să fie informat, să fie atent. Și e important să învețe să spună nu la anumite lucruri.
Să i se spună, uite, nu-ți fie frică că o să rămâi fără gașcă. Învață să-ți faci tu gașca proprie. Dacă nu, vei fi supusul găștii”, a mai spus Cerasela.
Cerasela Rogen este de părere că adolescenții trebuiesc responsabilizați. Acest lucru este posibil doar dacă, părinții le explică și le precizează care sunt consecințele faptelor lor. Ce se poate întâmpla dacă bei sau dacă decizi să consumi substanțe interzise.
„Adică, uite, dacă tu ești decis să faci tempenii, dar ești treaz și știi decizia aia, o iei, înțeleg, îți asumi, asta e. Dar, gândește-te că atunci când ești drogat sau ești beat prea tare, nu mai faci ce vrei tu, mai ales ca fată. Faci ce vor alții. Și poate rămâne o traumă pe viață.
Odată ce înțelege să-i fie teamă de lucrul ăsta, anume să fie supusul celorlalți și să nu facă ce vrea el, pentru că nu mai are putere de decisie în momentul în care este inconștient.
Așa că, este foarte important de la părinți să înțeleagă, nu neapărat că îl pedepsește cineva, ci că traumele sunt ale lui și să-și asume. Adică, să le dăm responsabilitatea de a avea grijă de ei”, a încheiat specialista, pentru FANATIK.