News

Sfaturi pentru relansarea economiei, de la omul care a adus McDonald’s în România. “Să nu uităm: cele mai optimiste scenarii dau 1 milion de șomeri”

21.04.2020 | 10:42
Sfaturi pentru relansarea economiei de la omul care a adus McDonalds in Romania Sa nu uitam cele mai optimiste scenarii dau 1 milion de someri
ADVERTISEMENT

Marian Alecu, afaceristul care a adus McDonald’s în România, vine cu mai multe sfaturi pentru relansarea cât mai rapidă a economiei României, grav afectată de criza cauzată de noul coronavirus, potrivit site-ului Profit.ro.

Sfaturi pentru relansarea economiei

Afaceristul Marian Alecu a enumerat, pentru Profit.ro, o serie de recomandări de care autoritățile ar trebui să țină cont pentru relansarea cât mai rapidă a economiei României, afectată în urma măsurilor impuse de autorități, pe fondul pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Omul de afaceri spune în materialul intitulat “Hristos a Înviat! Vă rugăm, lăsați-ne să reîncepem munca!” că statul român ar trebui să se împrumute masiv din surse externe cât mai repede, întrucât, pe viitor, România va trebui să accese credite pentru care va plăti mult mai scump.

Alecu susține că, în condițiile actuale, România ar trebui să se aștepte la un deficit bugetar de minimum 8%, întrucât situația s-a schimbat dramatic de la ultima prognoză economică anunțată de guvernanți, înainte ca țara noastră să fie afectată de criza COVID-19.

ADVERTISEMENT

În plus, afaceristul susține că nici varianta de acordare a împrumuturilor pentru companii, cu garanții guvernamentale și dobândă zero până la finalul anului, nu reprezintă o soluție pentru relansarea firmelor, întrucât băncile vor cere cofinanțare de minimum 10 procente.

Ce ar trebui să facă statul pentru a evita o criză economică majoră

În aceste condiții, cel care a adus McDonald’s în România vine cu trei sfaturi pentru relansarea economiei țării noastre.

ADVERTISEMENT

1.”Munca flexibilă”. Alecu spune că ideea a auzit-o la Dragoș Anastasiu, patronul Eurolines, afirmând că această variantă a funcționat în toate cazurile de criză.

“Constă în următoarele: pentru o perioadă de 12 luni (cazul României) statul suportă o parte din salariile angajaților firmelor aflate în dificultate, iar acestea suportă diferența.

ADVERTISEMENT

Din câte știu, această măsură (succint descrisă de mine) întrunește și adeziunea marilor centrale sindicale”, a spus Marian Alecu, pentru Profit.ro

2. Reducerea impozitării salariilor. Această măsură ar presupune o diminuare a poverii pusă de stat pe umerii angajatorilor în această perioadă dificilă și, totodată, ar duce la scăderea muncii la negru în țara noastră.

“Principiul ar fi “contribuții mai mici de la mai mulți angajați”. Să nu uităm că cele mai optimiste scenarii dau 1 milion de șomeri”, mai spune omul de afaceri.

3. Investiții în infrastructură. Cel de-al treilea sfat pentru relansarea economiei este unul greu de pus în aplicare de statul român, spune omul de afaceri, după cum se vede din progresele lente pe care autoritățile le-au făcut în ultimii ani în dezvoltarea acestui sector.

“Realizez singur că eutopic ce spun și cer; vom bifa glorios încă vreo câteva zeci de kilometri de autostradă, imediat surpabilă, și vom avea sute de explicații, pornind de la “greaua moștenire” și terminând cu “contextul economic dificil””, a mai spus Marian Alecu.

Așadar, potrivit omului de afaceri, doar așa va reuși România să se pună din nou pe picioare și să repornească motorul economiei, înainte de a se afunda într-o criză mai mare ca cea din 2008.

Mai multe despre propunerile omului de afaceri Marian Alecu puteți citi pe site-ul Profit.ro.

ADVERTISEMENT