Pimen Vlad a explicat cum se ține, de fapt, Postul Crăciunului. Nu este vorba numai despre bucatele de care care credincioșii nu trebuie să se atingă, ci și despre ce cuvinte spun și mai ales cum o fac credincioșii.
Creștinii se pregătesc pentru una dintre cele mai mai sărbători, Nașterea Domnului. Iar în această perioadă, până pe 24 decembrie, credincioșii țin și Postul Crăciunului, denumit și Postul Bucuriei.
Însă nu este doar despre mâncare, subliniază părintele Pimen Vlad. Acesta a explicat care sunt, de fapt, regulile pentru ca postul să fie ținut cu rost. De fapt, acest regim este benefic și pentru pierderea în greutate.
„Hai să încercăm oleacă, cât de cât acolo, să schimbăm ceva în viața noastră. În primul rând, să ne înfrânăm oleacă ‘Mă, dacă tot e post, hai să mănânc de post!’. Sunt atâtea bunătăți de post acum, că nu știi ce să alegi.
Deci nu-i că nu se poate, dar trebuie un pic de voinţă. Nu mori dacă nu mănânci carne, stai liniştit. Chiar dacă tai și laptele și ouăle, nu se întâmplă nimic. la încearcă oleacă, orice om poate. Trebuie doar voinţă”, a spus părintele Pimen Vlad, conform spectacola.ro.
Părintele Pimen Vlad a oferit exemplul lui cei care i-a fost duhovnic timp de 28 de ani, părintele Iulian de la Prodromu. Când cineva venea cu kilograme în plus, acesta obișnuia să zică: „Da, mă, e bine, măi! Mai pune, mai adună, să aibă ce mânca viermii când te-or duce la groapă!”.
Astfel, părintele Pimen a subliniat că tot ce adunăm, inclusiv kilogramele în plus, sunt pentru viermi. El sublinia că nu este nevoie să urmăm diete extreme sau tratamente care ne pot afecta sănătatea pentru a slăbi forțat. În schimb, recomandă să stabilim reguli pentru alimentație și să evităm să mâncăm în grabă, fără măsură.
De altfel, acesta a spus că nu trebuie să ne ridicăm sătui de la masă și nici să ne grăbim să mâncăm imediat ce ne trezim. „Lasă să treacă oleacă de timp, ia o cană de apă, o cană de agheasmă dimineaţă și lasă să se curețe oleacă organismul.
Amână cât poţi, cât să simți că ţi s-a stors organismul să consume din grăsimile alea un pic și fă mișcare, fă câteva metanii. Dacă munca ta e la birou, fă mișcare în afară, fă ceva ca uşor, uşor organismul să se curețe singur, să dea din kilogramele alea care deranjează”, a spus părintele Pimen.
Pe de altă parte, Părintele Pimen Vlad explicat că un tip de post constă în înfrânarea gurii și a limbii. El a susținut că nu trebuie să vorbim toată ziua, să nu-i judecăm pe ceilalți și să nu aruncăm cu noroi în ei, pentru a nu ne pierde plata postului.
Dacă cineva ține post, nu ar trebui să se considere superior altora și să spună „Eu țin post, ceilalți nu”, pentru că doar Dumnezeu știe ce este în inimile fiecăruia. În loc să judecăm, ar trebui să ne rugăm pentru cei care nu înțeleg beneficiile postului.
Părintele a mai spus că trebuie să vorbim mai puțin, urmând învățăturile Sfinților Părinți care spun că „tăcerea este de aur” și că aceasta trebuie să fie pe primul loc. Aceasta reprezenta a doua latură a postului.