Dubla tragedie din Egipt, acolo unde două turiste din Austria și România au fost ucise de atacuri ale rechinilor, a produs un val de îngrijorare printre turiști.
Aceste evenimentele dramatice care au avut loc în celebra stațiune egipteană de la Marea Roșie au influenţat preferinţele în materie de vacanţe şi călătorii ale oamenilor de pe tot globul şi implicit şi ale românilor.
În cazul în care aveți planuri de a pleca în vacanţă dar vă faceţi griji pentru siguranţa dumneavoastră în urma celor petrecute la Egipt, experții americani de la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Florida vin cu o serie de sfaturi pentru a sta departe de atacurile rechinilor, notează Adevărul.ro.
Astfel, un prim sfat dacă vă aventurați în ape unde pot apărea rechini, este acela să înotaţi întotdeauna în grup. De regulă, rechinii muşcă indivizi care sunt în apă singuri.
De asemenea, nu trebuie să vă îndepărtaţi prea mult de mal pentru că vă izolaţi şi nimeni nu vă poate da ajutor în caz de nevoie. Niciodată, rechinii nu apar acolo unde apa are un metru şi jumătate, de exemplu.
Nu intraţi în mare pe timp de noapte, în zori sau în orele serii. Rechini sunt cei mai activi în aceste intervale şi pot ataca fără măcar să-i vedeţi.
Foarte important: nu intraţi în apă dacă sângeraţi sau aveți răni. E cunoscut faptul că rechinii pot mirosi sângele şi îl pot urmări până la sursă.
Nu purtaţi bijuterii strălucitoare şi costume de baie viu colorate. Bijuteriile reflectă lumina ca nişte solzi strălucitori de peşte, iar contrastul hainelor poate atrage un rechin în apele tulburi.
Țineţi animalele de companie departe de apă. Mişcările neregulate ale acestora pot atrage rechinii. Aveți mare grijă când ajungeţi lângă bancurile de nisip. Sunt locurile în care de obicei mişună rechinii.
Nu încercați să atingeţi un rechin, oricât de mic ar fi! Dacă eşti atacat, regula generală este: fă tot ce poţi ca să te îndepărtezi!
”Există oameni care au supravieţuit reacţionând agresiv, lovind cu braţele şi picioarele, strigând sub apă sau provocând bule care au îndepărtat rechinii. Alţii au avut o reacţie pasivă, îndepărtându-se repede”, spun specialiștii din SUA.
Expertul în comunicare al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Traian Bădulescu, dezvăluie că turiştii din România au devenit mai precauţi când vine vorba de vacanţe în Egipt.
Cei care au rezervate deja bilete pentru această destinație, le-au cerut touroperatorilor detalii despre măsurile luate de autorităţile egiptene după tragica întâmplare de vineri.
”Oamenii nu au anulat nimic, deocamdată, dar au vrut să ştie în detaliu ce au făcut responsabilii din Egipt pentru rezolvarea problemei. Au aflat că plaja respectivă este închisă, că se iau măsuri pentru prinderea rechinului sau a rechinilor vinovaţi şi că se fac eforturi pentru recuperarea din mare a cadavrelor oilor decedate în urma scufundării acelei nave”, spune Bădulescu pentru sursa citată.