Life

Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Este absolut interzis să faci asta pe 29 iunie 2022!

Sfinții Apostoli Petru și Pavel reprezintă una dintre cele mai importante sărbători, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Iată ce este interzis să faci pe 29 iunie.
28.06.2022 | 09:09
Sfintii Apostoli Petru si Pavel Este absolut interzis sa faci asta pe 29 iunie 2022
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce este interzis să faci pe 29 iunie
ADVERTISEMENT

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt pomeniți în fiecare an pe 29 iunie, după o scurtă perioadă de post, iar credincioșii trebuie să țină cont de anumite tradiții și obiceiuri  pentru a le merge bine. Totodată, anumite lucruri sunt interzise în această zi de sărbătoare, fiind una cu cruce roșie.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

În ziua de 29 iunie, în care sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, creștinii ortodocși respectă anumite tradiții, obiceiuri și superstiții.

ADVERTISEMENT

Potrivit credinței populare, începând cu această zi, cucul și privighetorile nu mai cântă. Se spune că nucile și alunele vor fi viermănoase dacă tună și fulgeră în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Se spune că Sânpetru pocnește din bici în această zi, iar scânteile care apar devin licurici. Aceștia îi călăuzesc pe călătorii rătăciți prin pădure sau pe drumuri de munte.

ADVERTISEMENT

În această zi se respectă tradiția Moșilor de Sânpetru, pentru a avea spor în casă. Se sfințesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și acrișoare. ceste ofrande se împart apoi celor nevoiași.

Oamenii pistruiați trebuie să se spele cu apă pe față la miezul nopții, atunci când va cânta cocoșul. În acest fel, pistruii nu se vor mai înmulți, potrivit tradiției.

ADVERTISEMENT

În această zi este bine ca oamenii să împartă mere dulci și miere prietenilor și vecinilor. De asemenea, e bine să le ureze sănătate și spor la muncă. Cei care poartă în buzunarele lor usturoi și pelin vor fi feriți de rele.

Se spune că femeile nu au voie să mănânce mere până pe 29 iunie. În mod contrar, acestea vor supăra persoanele trecute în neființă din familie. După această zi, fetele tinere au voie să mănânce mere. Vârstnicele pot mânca mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

ADVERTISEMENT

Atunci când tună și fulgeră de Sânpetru se spune că nu se vor face alune și nuci, altfel le mănâncă viermii și cad din copaci.

În mediul s-a păstrat un obicei legat de talismane. Mamele le oferă fiicelor o punguță roșie în care se pun un cățel de usturoi și frunze de pelin. Fetele trebuie să poarte acest talisman timp de trei zile . În acest fel vor fi ferite de farmece și iele, care le-ar putea fura norocul.

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă de această sărbătoare

În ziua de 29 iunie nu se spală, nu se coase și nu se lucrează. Se spune că cei care nu respectă aceste interdicții vor atrage forțele necurate. Nu se lucrează la câmp.

Oamenii nu trebuie să toarcă în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Se crede că „se întorc colacii de la morți” dacă faci acest lucru.

În plus, nu este bine să scuturi merii până pe 29 iunie, altfel poate cădea grindina peste holde.

În tradiția populară se amintește de sărbătoarea lupilor. Nu se pun capcane. Lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru a fi îmblânziți și pentru a nu fura vitele din gospodării.

Rugăciunea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

În ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel este bine să spui o rugăciune care te va feri de toate relele. E bine să o rostești mai ales dimineața.

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. 

Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin.

Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin.”

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Poliția Română, folosită la o escrocherie. Mulți români au fost păcăliți
Poliția Română, folosită la o escrocherie. Mulți români au fost păcăliți
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Moartea neașteptată a unui mare scriitor român. De ce sicriul a fost transportat...
Moartea neașteptată a unui mare scriitor român. De ce sicriul a fost transportat cu sania