Life

Sfinții Filimon și Cecilia, prăznuiți pe 22 noiembrie. Rugăciunea care te scapă de gândurile rele

Calendar ortodox: 22 noiembrie 2022. Credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Filimon și Cecilia, împreună cu alții. Ce rugăciune închină oamenii.
21.11.2022 | 20:04
Sfintii Filimon si Cecilia praznuiti pe 22 noiembrie Rugaciunea care te scapa de gandurile rele
Calendar ortodox: 22 noiembrie 2022. Sunt cinstiți Sfinții Filimon și Cecilia, împreună cu alții. Ce rugăciune închină oamenii. Sursa foto: doxologia. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Apostolii prăznuiți marți, 22 noiembrie 2022, fac parte din cei şaptezeci de ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos împreună cu Arhip, Onisim şi Apfia. Rugăciunea care te scapă de gândurile rele în această zi de mare sărbătoare.

Calendar ortodox: 22 noiembrie 2022. Sunt cinstiți Sfinții Filimon și Cecilia, împreună cu alții. Ce rugăciune închină oamenii

Sfinții Filimon și Cecilia, pomeniți pe 22 noiembrie 2022, aduc dezlegare la ulei și vin. Aceștia, Arhip, Onisim şi Apfia au fost aleși ca ucenici ai Sfântului Apostol Pavel și L-au mărturisit pe Hristos la Colose, în Frigia, unde păgânii o serbau pe zeiţa Artemida.

ADVERTISEMENT

Au trăit în vremea împăratului Nero, iar din Sinaxar aflăm că în momentul în care își înălțau rugăciunile către Dumnezeu în sfânta biserică, împreună cu alți creștini, au fost atacați de închinătorii de idoli. Toți au fugit în afară de ei.

Luându-i drept păgâni i-au dus la Artoklis, făcătorul de pâine al Efesului. Sfântul Filimon a fost bătut fără milă și lovit cu pietre. Sfântul Arhip a fost străpuns cu cuțite pe tot corpul, iar Sfânta Apfia a fost omorâtă cu pietre.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Sfânta Muceniță Cecilia

Sfânta Muceniță Cecilia, cinstită în aceeași zi cu Sfântul Filimon, s-a născut într-o familie de oameni bogați din Roma. A făcut jurământul fecioriei înaintea lui Dumnezeu, dar a fost obligată să se căsătorească cu păgânul Valerian.

În noaptea nunții l-a sfătuit și l-a câștigat pentru dreapta credință. Urmând sfatul acesteia a mers la Episcopul Urban și s-a botezat. Ulterior, Valerian l-a adus la Hristos și pe fratele său, Tiburtie.

ADVERTISEMENT

La scurt timp frații aveau să fie osândiți la moarte, dar nu înainte de a-l dobândi pe comandantul gărzii, Maximus. Sfânta Cecilia a îngropat la loc de cinste sfintele lor trupuri, fapt care a trimis-o direct la judecată.

A fost osândită la moarte prin tăierea capului. Potrivit crestinortodox.ro, călăul a lovit-o de trei ori cu sabia peste gât, fără să o ucidă. Rănile i-au adus sfârșitul trei zile mai târziu. Sfintele sale moaște se află la Roma într-o biserică care îi este închinată.

ADVERTISEMENT

Rugăciunea care te scapă de gândurile rele

„Sfânta Muceniţă Cecilia, un înger luminos, ţie păzitor, te-a luminat cu Lumină Dumnezeiască. Şi te-a izbăvit de tot potrivnicul. Şi te-a păzit nestricată, curată, plăcută lui Hristos cu credinţă şi cu har. Pe Sfânta Muceniţă Cecilia cu sfântă cuviinţă să o lăudăm. 

Căci s-a făcut mireasă lui Hristos de bună voie. Şi şi-a împodobit inima cu virtuţi. Ea a ruşinat semeţia lui Almachie, strălucind ca soarele în mijlocul celor ce o căutau şi după aceea s-a arătat celor de pe pământ Dumnezeiesc sprijin, întărind credinţa. Bucură-te, strigăm ţie, Ceea ce ai Născut Bucuria!

Preacurată Sfântă Cecilia, tu ne-ai izbăvit de blestem, cu mijlocirea ta. Cu Dumnezeieştile ploi ale minunilor tale speli necurăţia patimilor noastre. Pe cei topiţi de arsura durerilor îi răcoreşti, Cinstită Muceniţă Cecilia, pururea pomenită, pe cei care strigă cu credinţă, cântând: să binecuvinteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Firea noastră cea lepădată, prin Strălucirea Naşterii tale a văzut Lumină, Ceea ce eşti cu totul fără prihană şi a scăpat din noaptea necunoştinţei şi din tulburarea cea întunecoasă a patimilor.

Pentru aceea, ca pe o Pricină a mântuirii noastre, pe tine te cinstim. Având pe Hristos Mire Adevărat, ai urât dragostea mirelui celui pământesc şi l-ai adus şi pe el la Dumnezeu, prin credinţă pătimind tare împreună cu tine, Sfântă Muceniţă Cecilia şi luând cununa biruinţei, adu-ţi aminte de noi împreună cu el.

Căutând pe Hristos Dumnezeu, Care S-a Întrupat din Fecioară în chip de negrăit, cu cuget curat strigai către Dânsul: după Tine am alergat, Stăpâne şi de dragostea Ta mi-am legat sufletul meu. Amin”.

ADVERTISEMENT