Sărbătoarea cu cruce roșie este trecută în calendarul ortodox în data de 29 iunie. Cei doi sunt pomeniți după o perioadă de post, credincioșii păstrând o serie de tradiții și obiceiuri, începând cu mersul la slujba de la Biserică.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel anunță o sărbătoare care îi pregătește pe creștinii ortodocși pentru pomenirea celor morți. Praznicul îi cinstește pe cei care au trecut la ceruri, așa cum se întâmplă și la alte rânduieli de peste an.
În fiecare an, în data de 29 iunie, credincioșii oferă bucate calde celor care au cea mai mare nevoie, în special săracilor. Primul lucru de care se ține cont are legătură cu vasele în care se dau mâncărurile pregătite.
E foarte important să se dea apă ca cei adormiți să aibă parte pe lumea cealaltă. Pe lângă vasele de băut credincioșii mai împart de Sfinții Apostoli Petru și Pavel căni cu vin, colivă, colaci și câteva lumânări aprinse.
Pachetele cu mâncarea preferată de răposat nu trebuie să lipsească, la fel și fructele sau alte alimente. Anul acesta sărbătoarea pică într-o zi de miercuri, ceea ce înseamnă că produsele trebuie să fie unele de post.
Din fericire, în această zi de mare sărbătoare, numită în popor și Sânpetru de vară, este dezlegare la pește pe 29 iunie 2022, Biserica Ortodoxă precizând că pot fi date de pomană preparate din pește sau fructe de mare.
În unele zone din țară, credincioșii merg la Sfânta Liturghie și cu alte produse pentru a fi sfințite, printre care se numără: mere, cireșe, castraveți verzi, dar și colaci și faguri de miere. Produsele se împart după ce au fost sfințite.
Femeile dau de pomană şi vase cu lapte, castroanele fiind deseori împodobite cu flori şi cireşe. Toate se oferă nevoiașilor.