News

Video. Sfinxul și Babele sunt ale județului Dâmbovița. Prahova nu recunoaște: „Rămân în domeniul public al orașului Bușteni”

Câștig de cauză în sala de judecată pentru obiectivele turistice naturale Sfinxul și Babele. Disputa a pornit de mai mulți ani din cauza graniţei dintre județele Prahova și Dâmbovița.
29.11.2021 | 18:03
Video Sfinxul si Babele sunt ale judetului Dambovita Prahova nu recunoaste Raman in domeniul public al orasului Busteni
Video. Sfinxul și Babele sunt ale județului Dâmbovița. Prahova nu recunoaște: „Rămân în domeniul public al orașului Bușteni”. Sursa Foto: Facebook/ Corneliu Ștefan
ADVERTISEMENT

Instituția Prefectului Prahova comunică, luni, că obiectivele turistice naturale Babele și Sfinxul se află și vor rămâne în proprietatea publică a stațiunii Bușteni, oricare ar fi deznodământul procesului care vizează delimitarea liniei de hotar între județele Prahova și Dâmbovița.

Corneliu Ștefan: „Dâmbovița a avut câștig de cauză în procesul cu județul Prahova”

Această reacție a Instituției Prefectului Prahova are loc după ce, duminică, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a declarat că a obținut victoria pe fond în procesul cu județul Prahova cu privire la linia de hotar dintre cele două județe în zona Platoului Bucegi. Litigiul din instanță cuprinde și monumentele naturale Babele și Sfinxul care, după decizia judecătorilor, țin de teritoriul Dâmboviței.

ADVERTISEMENT

„Mă bucur să le transmit dâmbovițenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Județean Dâmbovița a avut câștig de cauză în procesul cu județul Prahova, vecinii noștri susținând că atât Sfinxul, cât şi Babele se află pe teritoriul lor. Deși sentința de joi nu este definitivă, toate instanțele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale județului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul și Babele vor rămâne pe teritoriul județului nostru”, a transmis Corneliu Ștefan pe pagina sa de Facebook.

Prefectura Prahova: „Monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al orașului Bușteni”

Referitor la acest demers, Prefectura Prahova precizează că, oricare ar fi deznodământul procesului, cele două obiective turistice vor continua să aparțină domeniului public al stațiunii Bușteni, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

„Pe parcursul derulării procesului, prefectul județului Prahova a convocat părțile, în nenumărate rânduri, tocmai pentru a stinge litigiul şi a găsi o cale de mijloc pentru rezolvarea situației, însă la aceste convocări reprezentanții județului Dâmbovița nu s-au prezentat. Menționăm că limita teritorială între cele două localități din județe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1.359/2001, care atestă apartenența celor două monumente naturale la domeniul public al județului Prahova, respectiv al orașului Bușteni”, a comunicat Prefectura Prahova.

Acțiunea în instanță dintre cele două județe datează de mai mulți ani, iar dosarul a ajuns pe masa mai multor instanțe.

ADVERTISEMENT

„Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al orașului Bușteni. Dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul National Bucegi, ceea ce înseamnă că din punct de vedere turistic şi cultural ele aparțin tuturor românilor”, a mai precizat Prefectura Prahova.

Unde a fost judecat dosarul

Un prim tribunal care s-a pronunțat în acest dosar a fost cel din Dâmbovița, în luna octombrie 2019. Urmând ca, în septembrie 2020, Curtea de Apel Ploiești, acolo unde se judecase recursul, să admită o solicitare de transfer, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Pitești. Instanță, care mai apoi, în decembrie 2020, a anulat sentința anterioară și a dispus trimiterea dosarului la Tribunalul Vâlcea pentru rejudecare.

ADVERTISEMENT

„După 4 ani de zile în care Primăria orașului Bușteni, Consiliul Județean şi Prefectura Prahova nu au avut niciun reprezentant juridic în ultimii 4 ani în care s-a derulat procesul intentat de către județul Dâmbovița împotriva județului nostru în scopul revendicării platoului Bucegi, Sfinxul şi Babele, astăzi, cu ajutorul noii conduceri din Prahova de la Consiliul Județean şi Prefectură, prin reprezentanții lor juridici, împreună cu ai noștri din Bușteni, am reușit ca prin decizie judecătorească să reluăm procesul de la început. (…) Dacă nu s-ar fi prezentat avocați profesioniști care să ne reprezinte, sentința ar fi fost favorabilă județului Dâmbovița”, a relatat pe Facebook, Mircea Corbu primarul stațiunii Bușteni.

Tribunalul Vâlcea a emis joia trecută o decizie nouă pe fond în dosarul referitor la „obligația de a face – stabilirea liniei de hotar”.

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamant, având ca obiect obligația de a face. Stabilește limita hotarului administrativ ce separă cele două unități administrativ-teritoriale pârâte, Comuna Moroeni și Orașul Bușteni, pe amplasamentul indicat în Planul de situație cu stabilirea tronsonului linie de graniță prin măsurători în varianta 1, depus la fila 67, vol. IV, dosar Tribunalul Dâmbovița, avizat de către OCPI Dâmbovița, ce constituie anexă la raportul de expertiză tehnică judiciară în specialitatea topografie, întocmit în cauză de expert Guiu Aurel”, se precizează în minuta publicată pe site-ul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT