Sport

Shakhriyar Mamedyarov, marele învingător de la Superbet Chess Classic. Pe ce locuri au terminat Lupulescu și Deac

Luni a avut loc ultima rundă din Superbet Chess Classic. Shakhriyar Mamedyarov a obținut remiza de care avea nevoie pentru locul 1. Lupulescu și Deac, meciuri spectaculoase.
15.06.2021 | 13:56
Shakhriyar Mamedyarov marele invingator de la Superbet Chess Classic Pe ce locuri au terminat Lupulescu si Deac
Shakhriyar Memedyarov, alături de Ludovic Orban, prezintă trofeul câștigat la Superbet Chess Classic
ADVERTISEMENT

Superbet Chess Classic, unul dintre cele mai tari turnee de șah din 2021, disputat la București, s-a încheiat luni. Cu remize pe linie, așa cum și începuse. Cu piesele negre, Shakhriyar Mamedyarov s-a apărat exact în fața lui Maxime Vachier-Lagrave. A forțat câteva schimburi, iar în cele din urmă punctul a fost împărțit.

Astfel, Shakhryiar Mamedyarov a terminat competiția cu 6 puncte, unul mai mult decât următorii clasați, Levon Aronian, Wesley So și Alexander Grischuk. Bogdan Deac a terminat la egalitate cu Fabiano Caruana, pe locul 7, iar Constantin Lupulescu la egalitate cu Maxime Vachier-Lagrave, pe locul 9.

ADVERTISEMENT

Shakhriyar Mamedyarov a primit un cec în valoare de 90.000 de dolari pentru victoria de la Superbet Chess Classic

Shakhryiar Mamedyarov a primit un cec în valoare de 90.000 de dolari, dar și trofeul pentru câștigarea competiției. Trofeul Superbet Chess Classic Romania este o statuetă creată de artistul Aurelian Aldescu, în 2019, special pentru etapa Grand Chess Tour din România. Ea simbolizează o sinteză între Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși – elementul românesc – și un Rege – piesa principală din șah. Iată sumele primite de cei 10 participanți.

clasament final superbet chess classic
Sumele încasate de cei 10 participanți la Superbet Chess Classic, în funcție de locurile în clasament

“În fiecare zi am fost în Centrul Vechi și am întâlnit oameni minunați. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest turneu. Mulțumesc, București! Vom reveni!”, a declarat Shakhriyar Mamedyarov, la primirea premiului.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a fost invitat special la ceremonia de decernare a premiilor. Acesta a avut un mesaj pentru toți cei prezenți și a încurajat dezvoltarea șahului în România.

Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet, face un anunț uriaș: Următoarea ediție a Superbet Chess Classic România ia startul pe 22 mai 2022

“Îi felicit pe toți participanții. Îl felicit pe câștigător. Folosesc această ocazie pentru a-i îndemna pe părinți să-i convingă pe copii să joace șah. Chiar dacă nu mai joc la fel de mult ca în copilărie, șahul mi-a format gândirea, capacitatea de a gândi mai mulți pași înainte, de a analiza posibila evoluție a mai multor piese”, a declarat Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților, la festivitatea de premiere.

ADVERTISEMENT

“Avem o veste extraordinară pentru iubitorii șahului de la Garry Kasparov: următoarea ediție a Superbet Chess Classic România va avea loc în luna mai 2022. Suntem bucuroși că Garry Kasparov, echipa lui și jucătorii au apreciat calitatea organizării turneului de la București.

România merită un loc vizibil pe harta șahului mondial și sperăm ca aceste turnee și revenirea marilor maeștrilor internaționali la București să inspire cât mai mulți copii să se orienteze spre acest sport al minții”, a declarat Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet, care a organizat turneul.

ADVERTISEMENT

Gică Popescu l-a învins pe Ilie Dumitrescu, într-o partidă disputată înainte de startul rundei a noua

Primele mutări ale rundei a noua au fost făcute, simbolic, de Florin Gheorghiu, cel mai bun șahist român din istorie, și Gică Popescu, fost căpitan al echipei naționale de fotbal a României. Florin Gheorghiu, campion mondial de juniori, are numeroase victorii impresionante obținute în carieră. Inclusiv una în fața fostului campion mondial, Bobby Fischer.

florin gheorghiu prima mutare in etapa 9
Florin Gheorghiu a făcut, simbolic, prima mutare în partida Mamedyarov – MVL, care a și decis titlul la Superbet Chess Classic.

Înainte de deschiderea rundei a noua, Ilie Dumitrescu și Gică Popescu, foști coechipieri în “Generația de Aur” au jucat o scurtă partidă de șah. Fostul căpitan al Barcelonei a reușit să se impună cu piesele negre.

gica popescu l-a invins pe ilie dumitrescu inaintea rundei 9
Gică Popescu a reușit o victorie spectaculoasă în fața lui Ilie Dumitrescu.

Miercuri începe etapa a doua din Grand Chess Tour, la Paris, unde va avea loc un turneu de șah rapid și blitz. Etapa a treia va avea loc la Zagreb (5-12 iulie), tot cu șah rapid și blitz, iar ultimele două sunt programate la St. Louis. Competiția de șah rapid și blitz este în perioada 9-16 august, iar Sinquefield Cup, cu șah clasic, este între 16 și 28 august. Grand Chess Tour este un circuit lansat de Garry Kasparov, cel mai mare șahist din istorie.

ADVERTISEMENT